Vlooien: hoe komt u ervan af?

Laatst bijgewerkt: februari 2012

nieuws Eenmaal binnengebracht in huis, kunnen vlooien zich razendsnel vermenigvuldigen. Vlooienbestrijding is niet eenvoudig. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. Het kan weken duren voor een vlooienplaag onder controle is.

• Zodra vlooien worden geconstateerd, moeten alle huisdieren worden behandeld met een bestrijdingsmiddel (zoals Selamectine). Vraag hierover raad aan de dierenarts.

• Was het kussen of deken van uw huisdier.

• Stofzuig het hele huis (vloeren, tapijten, gordijnen, kussens en de onder- en achterkant van meubels). Denk ook aan uw auto als uw hond daar regelmatig mee vervoerd wordt.

• Meestal zal het ook nodig zijn om een insecticide of vlooiendodende spray (bv. op basis van pyrethroiden, dat zowel de volwassen vlooien als de larven doodt) te gebruiken voor de vloerbedekking, kussens, in de mand, onder kasten, bedden en plinten, enz. Sla geen enkele ruimte in huis over (chauffage-kelder, zolderruimte...).

Deze producten moeten op het voorwerp gespoten worden in niet in de lucht verstuifd. Bepaalde merken zijn zo ontworpen dat ze niet vlekken op tapijten of meubilair. Deze producten mogen niet op dieren gebruikt worden. Vissen en vogels zijn zeer gevoelig voor deze insecticiden en moeten tijdelijk uit de behandelde ruimte verdwijnen. Deze behandeling moet enkele keren herhaald worden (tijdspanne afhankelijk van het gebruikte product).

Gebruikt u middelen met pyrethroïden, laat dan jonge kinderen niet op de grond spelen zolang het middel nog in het tapijt zit.
• De vloerbekleding reinigen met stoom is een andere mogelijkheid. Ook dit moet enkele keren worden herhaald.

Bij een ernstige vlooienplaag kan het nodig zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen en zelf enkele dagen elders te gaan logeren, zeker wanneer er kleine kinderen in huis zijn.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram