Hoe slakkenkorrels veilig gebruiken?

123-dierne-slak-korrels-pestic-06-15.jpg

nieuws Iedereen met een tuin heeft het wel al opgemerkt: er zijn weer bijzonder veel slakken op pad. En dan zijn slakkenkorrels een makkelijke oplossing. Slakkenkorrels op basis van metaldehyde of methiocarb zijn ook voor mens en dier gevaarlijk. Het komt er dus op neer ervoor te zorgen dat enkel de slakken van de korrels eten.
Slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat (merknamen: Escar-Go en Ferramol) zijn daarentegen niet gevaarlijk voor andere dieren (honden, egels, padden…) of voor de mens.

Waarop moet u letten?
- De verpakking van de slakkenkorrels moet na gebruik steeds zorgvuldig gesloten worden. De verpakking moet op een plaats worden bewaard die niet toegankelijk is voor dieren en/of kinderen.
- De korrels moeten bij de toepassing goed verspreid worden. Het heeft geen enkele zin om de korrels in hoopjes te leggen of
er dijkjes mee te bouwen rond de planten die we tegen slakken willen beschermen. Als er veel slakken zijn is het beter de behandeling te herhalen in plaats van teveel middel ineens toe te passen.
Voor de meeste producten kan men als regel hanteren dat er ongeveer 25 tot 35 korrels per vierkante meter mogen liggen of dat de korrels op een afstand van ongeveer 17 tot 20 cm van elkaar moeten liggen. Sommige producten bestaan echter uit kleinere korrels, zodat er wat meer per vierkante meter mogen worden gebruikt. Lees daarom altijd het etiket op de verpakking en volg strikt de gebruiksaanwijzing.

Wat als het toch fout loopt?
Problemen komen bijna uitsluitend voor bij dieren. Bij dieren (meestal honden) is de ingenomen hoeveelheid meestal onbekend en vaak groot. Breng hen zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Kinderen nemen bijna nooit grote hoeveelheden in. Indien u zeker bent dat het maar om enkele korrels gaat, dan volstaat het om de mond goed te spoelen en wat water te drinken. Hou het kind nog een paar uur goed in de gaten. Als het maag- of darmklachten krijgt (misselijkheid, overgeven of buikpijn) gaat u best naar het ziekenhuis.
Bij inname van slakkenkorrels op basis van methiocarb is het altijd aangeraden om naar het ziekenhuis te gaan.

Meer info:
www.fytoweb.be
www.antigifcentrum.be
www.zonderisgezonder.be


Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram