Koolhydraatarm en vleesrijk dieet verkort mogelijk het leven

123-gehakt-vlees-01-181.jpg

nieuws

Een dieet met weinig koolhydraten is niet gezond op de lange duur. Dat is een van de opmerkelijke resultaten van een groot Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet

De studie analyseerde gegevens van meer dan 15.000 volwassenen die gedurende 25 jaar werden opgevolgd. Na 25 jaar waren 6.283 deelnemers overleden. Vooral deelnemers die weinig koolhydraten aten (minder dan 30% van de dagelijkse energiebehoefte) hadden meer kans om te overlijden. Op basis van de statistische analyse schatten de onderzoekers dat zij gemiddeld 4 jaar minder lang leefden dan iemand met een gemiddelde koolhydraatinname (50–55 procent van de dagelijkse energiebehoefte). Maar ook deelnemers die veel koolhydraten aten (meer dan 65% van de energie) leefden gemiddeld één jaar minder lang.

Daarnaast werden diverse andere studies met in totaal bijna een half miljoen mensen geanalyseerd. Ook hieruit bleek dat degenen die weinig of die veel koolhydraten aten, gemiddeld ongeveer 20 procent meer kans hadden om te overlijden dan mensen met een gemiddelde inname van koolhydraten. 

Diëten met weinig koolhydraten maar veel rood vlees verhoogden de kans op overlijden, terwijl bij diëten waarin de koolhydraten werden vervangen door plantaardige eiwitbronnen, zoals groeten, noten en granen, de kans op overlijden verminderde. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat de aard van de vervangende voeding mee het overlijdensrisico van een dieet met weinig koolhydraten bepaalt.

Een opmerkelijke uitkomst is dat low carb-diëten op de korte termijn weliswaar gewichtsverlies en (dus) gezondheidswinst kunnen opleveren, maar op de lange termijn niet gunstig en zelfs schadelijk zijn. De verklaring hiervoor zoeken de wetenschappers in het tekort aan beschermende plantaardige stoffen en het te veel aan dierlijke vetten en proteïnen, wat zou leiden tot een permanente staat van ontsteking. Dat versnelt de veroudering van het lichaam en verhoogt de kans op ziekten als kanker en hart- en vaataandoeningen.

Bron
www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext
www.eoswetenschap.eu/gezondheid/leef-je-minder-lang-als-je-weinig-koolhydraten-eet


Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram