Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

De grootste fout die je maakt als je wil afvallen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

In januari nemen veel mensen zich voor om kilo’s kwijt te spelen, maar de meesten onder hen maken één cruciale fout: ze willen dat het snel gaat. De Amerikaanse arts Charlie Seltzer, verbonden aan American College of Sports Medicine, legt uit hoe je een dieet wel volhoudt en het doel bereikt dat je voor ogen hebt.

“Vaak draaien mensen in januari de knop volledig om. Ze proberen om alle slechte gewoontes in hun leven meteen achterwege te laten”, zegt Seltzer in een interview met Shape Magazine. Dat is geen goed idee, vindt de specialist. Zo zou je immers sneller opgeven en zelfs terugvallen in de oude gewoontes.

Hou het haalbaar

“Als het over gewichtsverlies gaat, is het beter om realistisch na te denken en goed in te schatten hoeveel kans je hebt om in je opzet te slagen. Stel: je drinkt zeven frisdrankjes per dag en je moet naar zes. Dat zal moeilijk zijn, maar het is haalbaar. Leg je jezelf op om plots helemaal geen frisdrank meer te drinken? Dan loopt het - met bijna honderd procent zekerheid - mis.”

Geef het tijd

Seltzer heeft twee gouden tips voor wie met succes wil diëten. Hij raadt eerst en vooral aan om geduld te hebben. “Kijk naar het effect dat je over een (paar ) jaar wil, niet over een paar dagen. Een halve kilo verliezen per week dat is 26 kilogram op een jaar. Dat gewicht blijft vaker helemaal weg. Iemand die snel afvalt komt na het dieet niet zelden weer aan.

Slechte gewoonte als voordeel

Ten tweede raadt hij aan de hand van een concreet voorbeeld aan om slechte gewoonten in je voordeel te laten spelen in plaats van ze te bestrijden. “Neem nu mensen die ’s nachts eten en zichzelf verbieden om het in de toekomst nog te doen. Werk een plan uit en voorzie tijd om overdag te eten. Heb je die tijd niet, dan is het niet slecht om ’s nachts te eten, zolang je maar niet overdrijft. Gewoontes, ook al zijn het niet de beste, behouden is nog steeds beter dan te proberen om elk aspect van je leven opnieuw uit te vinden.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170110_02666152


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram