Zelftests worden te gemakkelijk verkocht

123_apotheek_kruis_2019.jpg

nieuws

Voor een zelftest voor hiv en darmkanker kan je zonder voorschrift terecht bij je apotheek. Uit onderzoek van Test-Aankoop blijkt echter dat de apotheker veel te weinig vragen stelt of uitleg geeft. Dat kan nefaste gevolgen hebben voor de patiënt. 

Test-aankoop stuurde anonieme onderzoekers naar 101 Belgische apotheken. In 70% van de bezoeken kreeg de patiënt een zelftest voor hiv of darmkanker mee zonder dat er de juiste vragen werden gesteld of correcte informatie werd meegegeven over hoe de test moet worden uitgevoerd en geanalyseerd. Je kan je de vraag stellen of zo'n test dan nog nut heeft. 

Zelftest voor darmkanker

Indien je de apotheek binnenstapt voor een zelftest voor darmkanker, dan zou de apotheker je de volgende vijf vragen moeten stellen:
- Is de test voor jou?
- Hoe oud ben je?
- Heb je al een dokter geraadpleegd of een onderzoek ondergaan?
- Heb je klachten?
- Komt er darmkanker voor in de familie?

De vraag over de leeftijd is de allerbelangrijkste, aangezien de apotheker 50-plussers eigenlijk in de richting zou moeten sturen van de gratis kankerscreening die de overheid organiseert.

Zelftest voor hiv
Ook bij het verkopen van deze test zou de apotheek een reeks vragen moeten stellen:

- Is de test voor jou?
- Hoelang is het geleden dat je onveilige seks hebt gehad?
- Heb je al een dokter geraadpleegd of een onderzoek ondergaan?

Raadpleeg een arts

Test-aankoop wil iedereen aanmoedigen om bij klachten of zorgen een arts te raadplegen. Dat is (na terugbetaling) goedkoper én betrouwbaarder. Bij een zelftest heb je geen enkele zekerheid dat je de test correct hebt uitgevoerd en of de resultaten kloppen, zeker als je alles zelf moet uitdokteren aan de hand van de gebruiksaanwijzing. Bovendien is er niemand in de buurt om een eventuele diagnose te duiden en interpreteren.

Lees ook: Gezond maar toch een zelftest doen, een goed idee?

Bron:
https://www.test-aankoop.be/


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram