Minder zitten beter dan veel sport voor mensen met diabetes

123m-labo-bloedtest-diab-01-17.jpg

nieuws Dagelijks meer staan en bewegen zoals slenteren of wandelen, is beter voor de suikerregeling van diabetespatiënten dan 1 uur per dag intensief sporten. Voorwaarde is wel dat het calorieverbruik bij beide vormen van beweging ongeveer aan elkaar gelijk is. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologia.

Het onderzoek vergeleek drie bewegingsregimes bij 19 mensen met diabetes type 2 die elk van de drie regimes steeds vier dagen achtereen volgden. Tussen de regimes zat steeds een periode van 10 dagen rust.

Zitregime: per dag 14 uur zitten, 2 uur lopen en staan en 8 uur slapen.
Sportregime: per dag 13 uur zitten, 2 uur lopen en staan, 1 uur intensief fietsen en 8 uur slapen.
Minder-zitten regime: per dag 9 uur zitten, 2 uur lopen en staan, 2 uur wandelen, 3 uur staan en 8 uur slapen.

Verbeterde suikerregulatie
Op de laatste dag van elk regime kregen de deelnemers voorverpakte maaltijden mee naar huis. Daarbij voerde het onderzoeksteam een 24-uur suikermeting uit met behulp van een suikersensor in de buik. De daaropvolgende dag namen de onderzoekers bloed af om suiker, insulineresistentie en vetwaarden te meten. Insulineresistentie is een maat die bepaalt hoe goed de suiker kan worden opgenomen uit het bloed door het hormoon insuline. Hoe lager de insulineresistentie, des te beter de suikerziekte gereguleerd is.

Zowel tijdens het minder-zitten regime als tijdens het sportregime traden verbeteringen van de suiker- en vetwaarden op in het bloed. Hoewel het calorieverbruik hetzelfde was tijdens het minder-zitten regime en het sportregime, was de insulineresistentie tijdens het minder-zitten regime beter dan tijdens het sportregime.

Bewegingsnorm voldoet niet
De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat één uur sporten de nadelige effecten van een hele dag zitten niet volledig kan compenseren en dat vooral minder zitten zeer belangrijk is voor mensen met suikerziekte.
Daarnaast suggereren de resultaten ook dat bij mensen met suikerziekte (langzaam) wandelen een alternatief kan zijn voor sporten om de suikerwaarden beter onder controle te houden.

De beweegnorm voor deze groep patiënten, iedere dag minimaal een half uur intensief sporten, blijkt op zich onvoldoende. Niet iedereen kan of wil sporten, waardoor veel mensen het advies ook niet opvolgen. Momenteel zijn er daarom richtlijnen in de maak die ook belang hechten aan minder zitten.

De voordelen van minder zitten ten opzichte van één uur intensief sporten gelden overigens niet alleen voor mensen met suikerziekte. Uit eerder onderzoek bleek dat ook gezonde studenten tussen 19 en 24 jaar oud grotere gezondheidsvoordelen kennen bij een lange periode van laag intensieve beweging dan tijdens kortere perioden van intensieve activiteit.

Momenteel onderzoeken ze of het laag intensieve regime tevens gezondheidsvoordelen biedt voor mensen met ernstig overgewicht. De eerste resultaten lijken erop te wijzen dat ook mensen met ernstig overgewicht baat hebben bij wandelen en staan.


Laatst bijgewerkt: november 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram