Wetenschappers testen neusvaccin tegen de ziekte van Alzheimer

123m_alzheimer_oog_oud_dementie_2022.jpg

nieuws

Amerikaanse wetenschappers hebben een neusvaccin ontwikkeld dat doeltreffend was bij de bescherming en behandeling van muizen met Alzheimer. Als uit een nieuwe proef blijkt dat het vaccin veilig is voor mensen, volgen meerdere studies om te zien of het vaccin bij mensen dezelfde resultaten boekt.

Lees ook: De ziekte van Alzheimer: wat zijn de symptomen in het beginstadium?

Ziekte van Alzheimer

Alzheimer wordt gekenmerkt door een progressief verlies van cognitief functioneren, tot wanneer een persoon niet meer in staat is te reageren op de wereld om hem heen. De ziekte is momenteel nog ongeneeslijk. Behandelingen zijn vooral gericht op het helpen omgaan met de symptomen.

Lees ook: De verschillende fases van alzheimer

Ontwikkeling van vaccin

De afgelopen twee decennia heeft een Amerikaans wetenschapsteam aan een nasaal vaccin gewerkt, dat in proeven bij muizen alvast veelbelovende resultaten boekte. “Als klinische studies bij mensen aantonen dat het vaccin veilig en effectief is, zou dit een niet-toxische behandeling kunnen zijn voor mensen met Alzheimer, en het zou ook vroegtijdig kunnen worden gegeven om Alzheimer te helpen voorkomen bij mensen met een verhoogd risico," zegt Dr. Howard L. Weiner, leider van het onderzoek en mededirecteur van het Ann Romney Center for Neurologic Diseases. 

De wetenschappers hopen dat het vaccin witte bloedcellen zal activeren die zich in lymfeklieren in de hals bevinden, en deze immuuncellen zal aanmoedigen om bèta amyloïde plaques op te ruimen. Die spelen een belangrijke rol bij de symptomen van alzheimer.

De onderzoekers gaan een fase 1-studie starten, die gewoonlijk wordt gedaan om de juiste dosering en farmacokinetiek van de medicijnen te bepalen. Als deze positief is, kunnen ze verdergaan met fase 2- en fase 3-studies om de werkzaamheid en veiligheid van de behandeling te bepalen. 

Lees ook: Samenleven met iemand die alzheimer heeft

Bronnen:

https://www.medicalnewstoday.com
https://weinerlab.bwh.harvard.edu
https://www.nia.nih.gov
https://www.sciencedirect.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram