Nieuwe manier om darmkanker vroeger op te sporen

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Onderzoekers van UZ Leuven werken aan een methode om darmkanker vroeger op te sporen en het verloop van de ziekte beter te volgen. Het onderzoek focust zich op zogeheten biomerkers - veranderingen in het genetisch materiaal van specifieke witte bloedlichaampjes, monocyten genaamd.

Witte bloedlichaampjes spelen een belangrijke rol bij de groei van tumoren, de uitzaaiing van kankercellen en de vorming van bloedvaten in en rond tumoren. Daarnaast oefenen ze een cruciale functie uit bij de bestrijding van kankercellen. Zij vormen de kern van het verdedigingsmechanisme dat het lichaam inzet tegen kankercellen.

Bedoeling van het onderzoek is om de veranderingen van het genetisch materiaal van de witte bloedlichaampjes (monocyten) te linken aan de aanwezigheid en het verloop van darmkanker. Voordeel van deze aanpak is dat witte bloedlichaampjes gemakkelijk te onderzoeken zijn. Een gewone bloedafname is al voldoende.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram