Voor jou gelezen op De Standaard

Stereotiepe taakverdeling zorgt voor ontevredenheid

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws

Uit onderzoek blijkt dat veel dames - vooral dertigers en veertigers - ontevreden zijn over de taakverdeling binnen het gezin.

In een column voor ILIV , het kenniscentrum over het belang van een thuis, schrijft Christophe Deborsu: ‘We hebben twintig eeuwen goed te maken, laat ons de helft van het strijkgoed voor onze rekening nemen.’ Met die quote zal hij ongetwijfeld heel wat vrouwenharten veroveren, want uit onderzoek blijkt dat veel dames - vooral dertigers en veertigers - ontevreden zijn over de taakverdeling binnen het gezin.

Uit de studie van ILIV, waaraan meer dan 4000 respondenten hebben deelgenomen, blijkt dat tevredenheid met de taakverdeling hand in hand gaat met het geluksgevoel dat mensen thuis hebben. Helaas is de balans nog steeds ver zoek en trekken vooral vrouwen daarbij aan het kortste eind. Daarenboven blijft het huishouden van Vlaamse gezinnen vandaag de dag sterk gendergekleurd: hij zet de vuilniszakken buiten, zij neemt de was en de plas voor haar rekening.

Ontevreden vrouwen
Het onderzoek toont aan dat 1 op de 5 vrouwen ontevreden is over de taakverdeling. Bij mannen is dat slechts 1 op de 20. Die ontevredenheid piekt bij vrouwelijke dertigers en veertigers, niet toevallig de levensfase waarin gezin, carrière en huishouden op kruissnelheid komen.

3/4 van de taken rust op vrouwelijke schouders
Voor wie er nog aan twijfelde, vrouwen nemen wel degelijk het grootste deel van het huishouden voor hun rekening. Daar laten de cijfers van ILIV geen twijfel over bestaan. Van de 16 huishoudelijke taken waarnaar werd gevraagd, worden er 12 opvallend vaker door dames uitgevoerd en slechts 4 vaker door de man.

Klusjes uitvoeren, de vuilniszakken buitenzetten, naar het ecopark rijden en de administratie doen? Dat blijft voornamelijk een mannentaak en dat bewijst meteen hoe stereotiep het er in Vlaamse gezinnen aan toegaat. Want wassen, strijken, boodschappen doen, koken, afwassen en voor de kinderen zorgen? Dat wordt dan weer vooral door vrouwen gedaan.

Jong geleerd...
Hoe huishoudens vandaag de dag nog zo stereotiep kunnen zijn? Daar moet onze opvoeding voor iets tussen zitten. Tienermeisjes (vanaf 15 jaar) helpen thuis namelijk nog vaker met de was en de strijk dan hun broers en ook het poetsen nemen ze vaker voor hun rekening. Jongens krijgen dan weer ‘typisch mannelijke’ taakjes opgelegd. Zij weten al van jongsaf hoe het er in het ecopark aan toegaat en weten precies wanneer ze het papier moeten buitenzetten.

Twistpunten
Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan, terwijl mannen ervan overtuigd zijn dat ze als koppel heel wat taken samen uitvoeren. Vooral de zorg voor de kinderen is een populair discussiepunt. Zo zegt 55 procent van de mannen dat zij en hun partner evenveel voor noodopvang zorgen, maar gaat slechts 31 procent van de dames daarmee akkoord. 

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140306_01011918


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram