Covid-19: wat zijn de symptomen van de ziekte bij wie gevaccineerd is?

123-vr-hoofdpijn-migr-05-18.jpg

nieuws Vaccins beschermen ons tegen virussen zoals griep of corona en voorkomen ernstige vormen van de ziekte, maar kunnen helaas geen 100% bescherming garanderen. Welke symptomen wijzen op COVID-19 bij gevaccineerden? 

Nul, één of twee doses: niet dezelfde symptomen
Een grootschalig Brits onderzoek had reeds de verschillen in symptomen aan het licht gebracht van de Britse en Indiase varianten (respectievelijk Alfa en Delta) in vergelijking met de eerste versies van Sars-Cov-2. Deze keer werden verschillen in symptomen gemeld tussen niet-gevaccineerden en gevaccineerden, opnieuw dankzij de Britse participatietoepassing ZOE, waarin meer dan 4 miljoen abonnees hun "top 5" van symptomen invoerden.

Volgens de verzamelde gegevens zijn dit de vijf meest voorkomende symptomen, in volgorde:

- Bij niet-ingeënte mensen: hoofdpijn, keelpijn, loopneus, koorts en aanhoudende hoest.
- Voor degenen die slechts één dosis vaccin kregen: hoofdpijn, loopneus, keelpijn, niezen en aanhoudende hoest.
- Voor mensen die twee doses van het vaccin hebben gekregen: hoofdpijn, loopneus, niezen, keelpijn en reukverlies.
De comeback van reukverlies
Hoofdpijn is met andere woorden nog steeds het meest voorkomende symptoom, maar niezen staat in de top vijf in geval van gedeeltelijke of volledige vaccinatie. Koorts valt uit die top vijf.

Daarnaast is het opvallend dat reukverlies, dat niet zo uitgesproken is bij de Delta-variant, weer opduikt in de topsymptomen bij de volledig gevaccineerden.

Hoe dan ook is het belangrijk om je te laten testen van zodra je symptomen van een zware verkoudheid ervaart - zelfs als je volledig gevaccineerd bent. 

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram