Alles wat je moet weten over het coronavirus

123_china_mondkap_virus_bescherming_2020.jpg

nieuws

Het nieuwe virus dat enkele weken geleden in de Chinese miljoenenstad Wuhan uitbrak, heeft intussen al aan vele mensen het leven gekost. Wereldwijd gaan meer en meer alarmbellen af en misschien maak jij je ook wel zorgen. Terecht? We zetten alles even op een rijtje.
Hoe besmettelijk is het coronavirus?
China heeft al laten weten dat het virus effectief overdraagbaar is van mens op mens, maar hóe besmettelijk het precies is, wordt nog steeds onderzocht. Intussen heeft de regering er al verschillende grote steden afgesloten van de buitenwereld om massale verspreiding tegen te gaan. Aangezien het coronavirus al opgedoken is in omliggende landen, de Verenigde Staten en zelfs in Schotland houdt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de evolutie nauwlettend in het oog. 
Wat zijn de symptomen?
Deze vorm van het coronavirus veroorzaakt koorts, kortademigheid, keelpijn en een virale longontsteking. Kwaaltjes die wel vaker opduiken in de winter, dus in realiteit kunnen veel meer mensen het virus dragen, zonder het te weten. 
Hoe kan je besmetting voorkomen?
Verschillende landen zijn gestart met extra screenings op luchthavens, maar experts vrezen dat dat niet veel uithaalt. WHO raadt iedereen aan om geregeld de handen te wassen met zeep, niet in de buurt te komen van mensen met griepachtige symptomen, vlees en eieren goed te doorbakken en contact met wilde of boerderijdieren te vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk om je mond en neus met een tissue te bedekken als je hoest en niest, en dat doekje vervolgens onmiddellijk in de vuilbak te werpen. 
Komt het coronavirus ook naar ons land?
De kans dat het virus in ons land opduikt, is momenteel klein. Er liggen wel plannen klaar voor mocht het toch gebeuren. Het hele verhaal doet denken aan de sars en mers-virussen, die ook tot de corona-familie behoren, maar die waren een pak gevaarlijker, en bleken in respectievelijk 10% en 30% van de gevallen fataal. Er is wel een kans dat het huidige virus zich nog ontwikkelt, maar de Chinese regering doet er alles aan om de situatie onder controle te krijgen. Bovendien wil ze nog eens benadrukken dat enkele van de dodelijke slachtoffers al met een andere ziekte kampten en dus niet in optimale gezondheid verkeerden. 

Lees ook: Wat je moet weten over het MERS-Coronavirus

Bronnen:
https://epidemio.wiv-isp.be
https://epidemio.wiv-isp.be
https://www.who.int/health-topics/coronavirus
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.ecdc.europa.eu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram