Campagne rond CO-vergiftiging

nieuws Een aantal verenigingen lanceren een campagne om het aantal CO-ongelukken terug te dringen. Doel is om het aantal slachtoffers van CO-vergiftiging te verminderen door een goede preventie en aangepaste eerste hulp. In 2007 werden 1.253 Belgen het slachtoffer van CO-vergiftiging en moesten we 16 doden betreuren. De meerderheid was jonger dan 40 jaar en de meeste ongevallen gebeurden tijdens de wintermaanden. De oorzaken waren vooral te vinden in het slecht functioneren van een waterverwarmingstoestel, gaskachel of steenkoolkachel. De meeste CO-vergiftigingen gebeuren in de badkamer.
Dank zij goed gestructureerde informatie, preventie en eerste hulp moet dat cijfer naar beneden. Want niet alleen de toestellen moeten veilig zijn, de mensen moeten ook de basisregels voor een goed gebruik kennen en weten waarop ze moeten letten om vergiftiging te voorkomen.

Het handboek ‘Preventie en Eerste Hulp bij CO-vergiftiging’ geeft op een begrijpelijke manier achtergrond bij de CO-problematiek en biedt naast een aantal belangrijke tips ook technieken voor eerstehulpverlening. Dit geheel moet levens redden, vooral omdat een mens bij een concentratie van amper 1% CO in de lucht al na 3 minuten dood is…”
Verenigingen die een informatievergadering willen organsieren, kunnen bij het CO-samenwerkingsverband lesgevers aanvragen. De leden van het CO- samenwerkingsverband:
Antigifcentrum, Brafco, Brandweer, Buurthuis Bonnevie Molenbeek, Christelijke Mutualiteit, Federatie Belgische Schoorsteenvegers, Informazout/Cedicol, Koninklijke Vereniging Belgische Gaswerklieden, Liberale Mutualiteit, Medisch Milieukundigen bij de LOGO’s, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Provinciaal Veiligheids Instituut, Rode Kruis-Vlaanderen, Socialistische Mutualiteit en VIG (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie).
Info: Rode Kruis-Vlaanderen
Tel : 015/44 34 32
www.rodekruis.be

Lees ook: Opletten voor koolstofmonoxide-vergiftiging!


Laatst bijgewerkt: november 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram