Lippenbalsems bevatten mogelijk gevaarlijke stoffen

nieuws

In veel lippenbalsems, die gebruikt worden tegen droge lippen, komen mogelijk kankerverwekkende stoffen voor, zo blijkt uit tests van het Belgische Test-Aankoop en de Duitste Stiftung Warentest. Het gaat met name om minerale oliën worden die twee koolwaterstoffen bevatten: MOSH (minerale oliën van verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (minerale oliën van aromatische koolwaterstoffen). 

Uit onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) is gebleken dat deze stoffen schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. MOAH’s zijn mogelijk kankerverwekkend. MOSH kan zich ophopen in het vetweefsel van het lichaam en mogelijk gezwellen (goed- en kwaadaardig) in lever, milt of lymfeklieren veroorzaken.

Minerale oliën in cosmetica
Heel wat cosmetica bevatten minerale oliën. In producten die voor de huid bestemd zijn, kan dat geen kwaad. Anders is het wanneer een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem. De hoeveelheid lippenstift die consumenten binnenkrijgen, kan behoorlijk oplopen: regelmatige gebruikers krijgen algauw zo’n 20 gram lippenstift- of balsem per jaar binnen.    

Alleen is momenteel niet bekend vanaf welke hoeveelheden schadelijke gevolgen kunnen optreden. Overigens komen deze stoffen ook voor in sommige voedingsmiddelen en verpakkingen. 

Minerale oliën vind je op de ingrediëntenlijst terug onder de namen: 
cera microcristallina, 
(hydrogenated) microcrystalline wax, 
ceresin, 
ozokerite, 
paraffine (liquidum)
petrolatum.

Te veel minderale oliën
Uit de tests van de consumentenorganisaties blijkt dat 15 van de 21 geteste lippenbalsems meer minerale oliën bevatten dan de veiligheidslimieten van onder meer de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dit kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, al bestaat daarover momenteel nog geen zekerheid.

Ook erg bekende merken van lippenbalsem komen in dat lijstje van 15 voor. In alfabetische volgorde gaat het om de volgende producten: Aptonia, Avène, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello Original, Labello Sun protect, Le Petit Marseillais, Louis Widmer, Maybelline Babylips Dr rescue, Maybelline Babylips hydrate, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher.

Zes producten bleken geen MOSH of MOAH te bevatten. Het gaat om volgende producten: Caudale Lip Conditioner, Hema Care, Lavera Baume à Lèvres, Lush Rose Lollipop, Nuxe Stick Lèvres en Weleda Everon. 

Laatst bijgewerkt: maart 2021
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram