Voedingssupplement helpt niet tegen chronische vermoeidheid

nieuws Het voedingssupplement acclydine (Optilat) werkt niet tegen chronische vermoeidheid (CVS). Evenmin heeft de stof enige invloed op de productie van het groeihormoon IGF. Het heeft voor CVS-patiënten medisch gezien dus geen nut het dure middel te gebruiken. Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. De onderzoekers publiceren hun resultaten op internet (PLoS Clinical Trials, 18 mei). Aan het onderzoek deden zowel patiënten met CVS als gezonde controlepersonen mee. De patiënten kregen gedurende veertien weken hetzij een behandeling met acclydine, hetzij met een placebo. Onderzoekers noch proefpersonen wisten wie welke behandeling kreeg. De conclusie van de onderzoekers is dat acclydine de toestand van de CVS-patiënten niet verbetert en ook geen invloed heeft op het groeihormoon IGF-1.
Aanleiding voor het onderzoek was een toenemend aantal zeer enthousiaste beschrijvingen van het effect van acclydine bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Acclydine zou de productie van het groeihormoon IGF bevorderen en dat zo een positieve invloed hebben op de vermoeidheid.
Volgens de onderzoekers is het trouwens niet wetenschappelijk bewezen dat er een relatie bestaat tussen CVS en het groeihormoon. De enige behandeling die tot nu toe bewezen nut heeft bij CVS, is cognitieve gedragstherapie.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram