Voorzichtig met nieuwe vermageringspil

nieuws Orlistat, een vermageringspil die reeds enige tijd beschikbaar is onder vorm van capsulen aan 120 mg (Xenical®, medisch voorschrift vereist), is sinds ook verkrijgbaar vrij van medisch voorschrift onder vorm van capsulen aan 60 mg (Alli®). Alli mag alleen worden verkocht aan volwassenen met overgewicht (BMI = 28 kg/m2), in combinatie met een matig hypocalorisch vetarm dieet bij volwassenen De behandeling mag niet langer dan 6 maanden worden voortgezet. Maar uit steekproeven blijkt dat sommige apothekers het niet zo nauw nemen met die voorschriften en het ook geven aan minderjarigen en mensen zonder overgewicht.
Orlistat vermindert de opname van vet. Na één jaar zou het tot een gemiddelde gewichtsdaling van ongeveer 3 kg leiden, vergeleken met louter niet-medicamenteuze maatregelen. Vele personen behouden echter hun overgewicht en één jaar na stopzetten van de behandeling komen ze dikwijls terug tot hun begingewicht.
Omdat Orlistat de vetopname afremt, kan het een aantal vervelende nevenwerkingen hebben, zoals vettig rectaal verlies, diarree, incontinentie, buikpijn en krampen... Als gevolg van de diarree kan de doeltreffendheid verminderen van bepaalde geneesmiddelen, zoals de orale anticonceptiva en vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). Het produkt mag om die reden niet worden ingenomen tijdens zwangerschap en borstvoeding, door personen die behandeld worden met orale anticoagulantia of ciclosporine en door personen die lijden aan malabsorptiesyndroom of cholestase. Bovendien moet men voeding vermijden die meer dan 30 energieprocenten vet bevat (wat neerkomt op 67g vet in een dieet van 2000 Kcal per dag).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram