Ook gewone ontstekingsremmers verhogen risico hartinfarct

nieuws Volgens een recent Brits onderzoek blijkt dat niet alleen de zg. COX-2-remmers maar ook de gewone niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) tot een duidelijke verhoging van de kans op een hartinfarct leiden.
Op basis van de gegevens van 9218 patiënten die in de onderzoeksperiode van vier jaar een eerste hartinfarct kregen en de gegevens van een vergelijkbare controlegroep van 86.349 personen die de afgelopen drie jaar deze medicijnen niet gebruikten, werd voor diclofenac een risicoverhoging van 55% berekend. Bij ibuprofen was de kans 24% verhoogd . Voor de COX-2-remmers rofecoxib en celecoxib was dit 32% respectievelijk 21%. Ook voor andere selectieve NSAID’s, naproxen en niet-selectieve NSAID’s bleek een verhoogd risico op een myocardinfarct.
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft beslist om de bijsluiters van alle Niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), zowel de COX-2-selectieve als de niet-selectieve, aan te passen in verband met de mogelijke risico’s op hartaandoeningen.

Voor de COX-2-selectieve middelen (celecoxib, etoricoxib, parecoxib, valdecoxib) hadden de Europese gezondheidsinstanties enkele maanden geleden reeds beslist aan de bijsluiters informatie over de cardiovasculaire risico’s toe te voegen. Over de andere NSAID’s loopt momenteel een groot Europees onderzoek om de voor- en nadelen te onderzoeken.

Lees ook: Hartinfarct en hartstilstand (Acuut coronair lijden)

bron: BMJ, 11 juni 2005

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram