Inhaleerbaar insuline op komst

inhaleerbare-ins-exubera-120.jpg

nieuws Zowel de Europese commissie als de Amerikaanse Food & Drugs Administration hebben een inhaleerbare vorm van insuline ter behandeling van volwassenen met diabetes type 1 en type 2 goedgekeurd. Het gaat om Exubera van Pfizer. Het geneesmiddel zal ten vroegste vanaf mei 2006 beschikbaar zijn. In de nabije toekomst zullen er waarschijnlijk ook andere inhaleerbare insulines op de markt komen. Tot nu toe moet insuline altijd ingespoten worden.
Exubera is een snelwerkende, drogepoederformulering van humaan insuline dat vóór de maaltijden via de mond in de longen geïnhaleerd wordt met behulp van een gemakkelijk te gebruiken, handbediend apparaat dat geen batterijen of elektriciteit vereist. Het toestel, dat ongeveer zo groot is als een brillenkas, is ontworpen om bij elk gebruik een correcte en nauwkeurige insulinedosis toe te dienen.
Patiënten die in klinische studies Exubera gebruikten, meldden een grotere algemene tevredenheid met de behandeling en een betere aanvaarding in vergelijking met insuline-injecties. Of deze inhaleerbare vorm de inspuitbare insuline volledig kan vervangen en voor alle patiënten, moet nog wel aangetoond worden. Wellicht zullen vele diabetes type 1 patiënten toch nog injecteerbare insuline moeten gebruiken voor een goede controle van hun bloedsuiker. Dit geldt o.m. voor patiënten die traagwerkende insulinetypes gebruiken. Ook over het effect bij patiënten met longziekten, en over de mogelijke neveneffecten op de longen op lange termijn, moet nog verder onderzoek gebeuren.

Lees ook: Alles wat je moet weten over insuline

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram