Voeding kan helpen tegen cataract

nieuws Cataract is een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht troebeler wordt en de kleuren minder intens worden. Er is een nood om meer licht te gebruiken bij het lezen, het contrast tussen de letters en de achtergrond vervaagt, er treedt een vergeling van de kleuren op, de omgeving wordt mistig. Men zou het kunnen vergelijken met het kijken door een vuil venster.
Veel patiënten worden gevoeliger voor licht en autorijden wordt gevaarlijker, vooral ’s nachts.
Meestal gaat het om een normaal verouderingsproces. Cataract is de hoofdoorzaak van slechtziendheid boven de leeftijd van 55 jaar. Boven 75 jaar zou ongeveer de helft van de bevolking in meer of mindere mate aan cataract lijden.

Volgens een nieuw onderzoek (Archives of Ophthalmology, January 2008) zou een voeding rijk aan vitamine E, en de anti-oxidanten luteine en zeaxanthine cataract kunnen voorkomen. Deze voedingsstoffen zitten o.m. in groene bladgroenten (zoals spinazie, kool, bietenblad, mosterdblad), pompoen, groene bonen, broccoli en maïs.
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van meer dan 35.000 Amerikaanse vrouwen van middelbare leeftijd die gedurende meer dan 10 jaar werden opgevolgd. Cataract kwam 18% minder voor bij vrouwen met de hoogste inname van luteine en zeaxanthine uit voeding en vitamine E uit voeding en supplementen, in vergelijking met de vrouwen met de laagste inname.

Lees ook: Cataract of grijze staar


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram