Croissants: een zondagse zonde?

unsplash_koek_koffiekoek_croissant.jpg

nieuws

Dat croissants en andere koffiekoeken niet passen in een gezond ontbijt, zal je wellicht niet verwonderen. Ze bevatten namelijk zeer veel vet. Dat is nodig om een goede, luchtige croissant te kunnen maken.

Een croissant bestaat voor ongeveer een kwart uit vet. Dat is elf keer zo veel als volkorenbrood en negen keer zo veel als rozijnenbrood. Smeer je nog wat extra boter of kaas op je croissant, dan komt dat overeen met ongeveer 6 sneden brood…

Bovendien moet bij de bereiding van croissants vet gebruikt worden dat bij kamertemperatuur hard wordt, verzadigd vet dus, of transvetten. Dat zijn geharde plantaardige vetten die normaal vloeibaar zijn, maar die na bewerking hard worden. Met olie kan men namelijk geen croissants maken. Dus ook croissants die niet met boter zijn gemaakt maar met margarine of andere plantaardige vetten, bevatten veel verzadigde vetten of transvetten. Die verzadigde vetten en transvetten zijn extra ongezond: ze verhogen namelijk de kans op hart- en vaatziekten.

Lees ook: Is granola het ideale ontbijt voor wie op zijn lijn let?


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram