Bacteriën in moedermelk goed voor darmflora baby

123-pasgeb-bv-borstv-05-17.jpg

nieuws Baby’s die borstvoeding krijgen, krijgen daarmee ook gezonde bacteriën binnen die hun darmflora stimuleren, zo bevestigt nieuw onderzoek in de Verenigde Staten dat gepubliceerd werd in JAMA Pediatrics.

De onderzoekers volgden 107 gezonde moeders en kinderen gedurende één jaar. Daarbij werden de bacteriën in de moedermelk, rond de tepels en in de stoelgang van de kinderen regelmatig onderzocht. Daaruit bleek dat de bacteriën in de darmen van de kinderen die borstvoeding kregen tijdens de eerste levensmaand voor bijna 28 procent afkomstig waren uit de moedermelk en voor ruim 10 procent van de tepel van de moeder. Het soort en de diversiteit aan bacteriën in de darmen van het kind evolueerde tijdens het eerste jaar in functie van de hoeveelheid moedermelk dat ze kregen, ook na de invoering van vaste voeding.

Dit onderstreept volgens de onderzoekers het belang van borstvoeding omdat dit mee de samenstelling van de darmflora van een baby bepaalt. De eerste bacteriën die zich na de geboorte van een baby in de darm vestigen, zijn cruciaal voor onder meer de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram