Rode Kruis: “Opkomst bloeddonoren zorgwekkend laag”

123-bloed-geven-krijgen-donor-09-19.jpg

nieuws “Sinds begin september merkt Rode Kruis-Vlaanderen een structurele daling in het aantal donoren”, zo staat in een persbericht dat het Rode Kruis uitstuurde. De organisatie roept dan ook op om massaal bloed te geven, zodat ten allen tijde aan de vraag van ziekenhuizen kan worden voldaan.

Coronaproof
“De laatste weken liggen de opkomsten beduidend lager dan normaal. Het gaat om meer dan 200 donoren minder per dag en dat duurt nu al sinds begin september”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. Uit een bevraging blijkt dat 50% van de doorgaans trouwe donoren graten ziet in het op voorhand vastleggen van een afspraak. Dat is echter wel noodzakelijk, om de donatie coronaproof te kunnen laten verlopen. Zo vermijdt de organisatie lange wachtrijen en dat te veel mensen tegelijk op de bloedinzameling aanwezig zijn. De hand- en hoesthygiëneregels worden er trouwens strikt nageleefd en de bedden staan ook verder uit elkaar. “Onze bloedinzamelingen zijn veilige plekken en we vinden het erg belangrijk om dit nog eens onder de aandacht te brengen”, aldus Tassignon.
Bloedserieus
“Door de coronacrisis zijn we bovendien massaal aan het telewerken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden.” De Bloedserieuscampagne, waarbij het Rode Kruis de komende weken inzamelacties doet op verschillende campussen in Vlaanderen, gaat wel van start, maar ook hier valt het aantal inschrijvingen tot nu toe tegen. De organisatie roept alle studenten nogmaals massaal op om te komen doneren, en voegt er nog aan toe dat ook niet-studenten welkom zijn op de Bloedserieusposten. “Een deel van de ziekenhuizen heeft zijn handen vol met de behandeling van coronapatiënten. Laten we er samen voor zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid van bloedproducten”, aldus Tassignon.

Data en locaties Bloedserieus:
Brussel: Odisee (13/10), Erasmushogeschool (14/10), Vrije Universiteit Brussel (15/10)
Kortrijk: Campus Kulak (19, 20/10), Vives (21/10)
Gent: UGent (26-29/10)
Diepenbeek: UHasselt campus Diepenbeek (29, 30/10)
Leuven: KULeuven (16-19/11)
Antwerpen: UAntwerpen (23-26/11)

Bronnen:
www.bloedserieus.be
www.rodekruis.be 

Lees ook: Rode Kruis verspreidt gratis online cursus reanimeren en eerste hulp

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram