Blaaskanker: symptomen en behandeling
dossier
Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?
Symptomen blaaskanker
- Bloed in de urine, waardoor de urine rood kleurt (het eerste symptoom in 90 procent van de gevallen)
- Pijn bij het plassen
- Vaak moeten plassen
- De aandrang voelen om te plassen, maar het niet kunnen
- Je plas niet kunnen ophouden
- Pijnlijke samentrekkingen van de blaas
- Rugpijn (onderrug)
Lees ook: Moet je je zorgen maken over bloed in de urine (hematurie)?
Wat zijn risicofactoren?
- Blootstelling aan chemische stoffen: de kans op blaaskanker is groter als je een lange periode gewerkt hebt in een omgeving waar men met bepaalde chemische producten werkt. Dat zijn bijvoorbeeld producten gebruikt bij rubber-, leder-, textiel- en verfproducenten en drukkerijen.
- Ook als je chemotherapie hebt gekregen voor een andere kankersoort, verhoogt dat licht je risico op blaaskanker.
- Leeftijd: het risico op blaaskanker neemt toe met de leeftijd. Ongeveer 70 procent van de blaaskankers komt voor bij mensen die ouder zijn dan 65.
- Geslacht: mannen krijgen vier keer vaker blaaskanker dan vrouwen.
- Erfelijkheid: als er binnen je familie personen zijn die blaaskanker hebben of gehad hebben, dan loop je zelf ook meer kans.
Lees ook: Welke kankers zijn erfelijk en hoe kan men ze opsporen?
Behandeling blaaskanker
De behandeling van blaaskanker hangt af van de fase van de kanker en de gezondheidstoestand van de patiënt. In 75 procent van de gevallen ontdekt men blaaskanker in een vroege fase en is er een goede kans op genezing. Er zijn verschillende behandelingsopties die men eventueel kan combineren.
- Chirurgie: via een endoscopie zal men de tumor verwijderen. Bij gevorderde blaaskanker kan het nodig zijn om de blaas weg te nemen. Doorgaans zal de chirurg een urinestoma creëren, zodat de urine kunstmatig kan worden afgevoerd.
- Blaasspoeling: men gebruikt een medicijn (cytostatica of een vloeistof met BCG) om de blaas te spoelen, tijdens, na of los van een operatie.
- Laserbehandeling: bij patiënten met één of meerdere oppervlakkige tumoren in de blaaswand voert men soms een laserbehandeling uit. De lichtstralen van de laser zullen de kankercellen vernietigen.
- Radiotherapie: als de blaaskanker nog beperkt is tot de blaas, kan men de kanker bestralen. Dit gebeurt soms in combinatie met chemotherapie. Als de kanker is uitgezaaid, kan bestraling helpen om de tumor kleiner te maken en klachten te verminderen.
- Chemotherapie: met medicijnen (cytostatica) die via een baxter of oraal worden gegeven, zal men de kankercellen proberen te vernietigen.
Lees ook: Haarverlies bij chemotherapie