Haarverlies bij chemotherapie

123-haarverlies-borstel-medic-chemo-04-17.jpg

nieuws Haarverlies als gevolg van een behandeling met chemotherapie of radiotherapie neemt verschillende vormen aan en komt in verschillende gradaties voor naargelang van het type behandeling. Sommige patiënten krijgen een dunnere haardos of verliezen gedeeltelijk hun hoofdhaar, anderen worden helemaal kaal en verliezen zelfs alle lichaamshaar.

Om goed voorbereid te zijn op de gevolgen die je te wachten staan wanneer je met chemo of radiotherapie geconfronteerd wordt, bespreek je de situatie best vooraf met de behandelende arts.

Wat kan je doen om de collateral damage zo goed mogelijk op te vangen? Het is sowieso een must om mentaal goed voorbereid te zijn, maar tijdig een ingreep doen of een oplossing zoeken is eveneens belangrijk. Een aantal ideeën om te overwegen.

- Koop een pruik terwijl je nog je natuurlijke haardos hebt. Als je overweegt om een pruik te dragen, koop er dan een voor de behandeling start. Op die manier kan je een model uitzoeken dat je haarkleur en –stijl zo goed mogelijk benadert. En roep ook de hulp in van je kapper.

- Leer hoe je elegant een sjaal rond je hoofd kunt knopen. Een goede tip voor vrouwen.

- Knip je haar kort. Korte haren die uitvallen, dat ziet er minder dramatisch uit dan lange lokken die loskomen. Daarom voelen veel patiënten er zich beter bij wanneer ze hun haar kort knippen voor de behandeling start. Of voor mannen: wanneer ze zich kaal scheren.

- Vraag hoofdhuidkoeling tijdens de behandeling. Het is een soort koelende beschermkap die de bloedtoevoer naar de hoofdhuid afremt waardoor er ook minder chemomedicatie naar die zone gaat. Dat helpt dus ook.

- Volg een workshop make-up. Vaak verliest de patiënt ook de wenkbrauwen of de wimpers. Met make-up kan je heel veel camoufleren of bijwerken: valse wimpers, een wenkbrauwenpenseel … voor vrouwen is dit zeker aan te raden.

Lees ook: Chemotherapie

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram