Meeste vergiftigingen door geneesmiddelen

123-geneesm-medic-vergift-vraagt-02-16.jpg

nieuws Ongeveer de helft van de oproepen die de artsen van het Antigifcentrum krijgen, hebben betrekking op geneesmiddelen: tientallen oproepen per dag gaan voornamelijk over het accidenteel inslikken van medicatie door jonge kinderen, overdoseringen en nevenwerkingen.

De geneesmiddelen die vaak worden gebruikt, komen ook het meest voor in de statistieken van het Antigifcentrum: pijnstillers, koortswerende middelen, kalmeer- en slaapmiddelen, neusdruppels en hoestsiroop. De meeste ongelukken hebben gelukkig een goede afloop.
Pijnstillers en koortsverlagende middelen zijn niet zo onschuldig als velen denken. Zo is paracetamol een veilige pijnstiller, maar bij overmatig gebruik kan de lever ernstig beschadigd worden.

Bij volwassenen zijn antidepressiva en slaapmiddelen goed voor 40 % van de oproepen voor medicijnen. Zij behoren tot de categorie van geneesmiddelen die inwerken op het centraal zenuwstelsel.

Neusdruppels en neussprays op basis van de ontzwellende middelen fenylefrine, nafazoline en tramazoline worden best niet gebruikt bij kinderen omdat ze er bijzonder gevoelig voor zijn.
Het is ook oppassen geblazen met hoestsiropen (www.antigifcentrum.be/geneesmiddelen/beter-geen-hoestsiroop-voor-kinderen-jonger-dan-zes-jaar). Zorg ervoor dat je nooit hoestsiropen voor volwassenen aan kinderen geeft. Hoestsiropen zijn in het algemeen niet aangewezen bij kinderen jonger dan 6 jaar.
Geneesmiddelen voor uitwendig gebruik, zoals ontsmettingsmiddelen en mondspoelingen, worden vaak verward met andere producten of toevallig ingeslikt.

Risico's
Sommige situaties verhogen de kans op ongevallen: geneesmiddelen die op het nachtkastje liggen (zoals slaapmiddelen en contraceptiva), pillendoosjes in de handtas of druppels voor de opa die al vermengd zijn in het glas fruitsap en aantrekkelijk zijn voor de kinderen.
Ook het gebruik van medicijnen tijdens de nacht zonder het licht aan te doen kan aanleiding geven tot vergissingen (flesje ontsmettingsproduct verwarren met hoestsiroop bvb).

Laatst bijgewerkt: april 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram