Verhoogt lang slapen de kans op een beroerte?

Fotolia_slapen-uurw-tijd-22-15.jpg

nieuws Volwassenen die meer dan acht uur per nacht slapen, hebben een veel grotere kans op een beroerte (CVA) dan mensen die zes tot acht uur per nacht slapen. Bij oudere mensen zou het risico zelfs verdubbelen. Dat blijkt uit een studie van de University of Cambridge gepubliceerd in het vakblad Neurology.
De onderzoekers ondervroegen bijna 10.000 volwassenen tussen de 41 en 82 jaar oud. Dat gebeurde een eerste keer in 1998-2002. Twee jaar later noteerden zij de duur van hun slaap. Tussen 2002 en 2004 deden ze dit nog een keer. Na 10 jaar werd gekeken hoeveel mensen een beroerte hadden gehad. Tijdens het onderzoek kregen 346 deelnemers een beroerte.

Tien procent van de deelnemers sliep langer dan acht uur. Zij hebben volgens de onderzoekers 46 procent meer kans op een beroerte dan de mensen die tussen de zes en acht uur slapen. Dit gold hoofdzakelijk voor vrouwen (80% risicostijging) en amper voor mannen. Mensen die in het begin van het onderzoek minder dan zes uur slapen en op het einde meer dan 8 uren, hadden ongeveer vier keer meer kans op een beroerte dan mensen die tussen 6 en 8 uur sliepen.

In een tweede onderzoek werden 11 eerder uitgevoerde studies over beroerte geanalyseerd. Hieruit bleek dat wie minder dan 6 uur per nacht slaapt, 15% meer risico loopt op een beroerte. Wie echter meer dan 8 uur per nacht slaapt, loopt 45% meer risico.

Uit beide onderzoeken besluiten de wetenschappers dat langer dan 8 uur slapen per nacht het risico op beroerte sterk verhoogt, en minder dan 6 uur slaap dit risico licht verhoogt.
De onderzoekers hebben geen verklaring voor het verband. Het is niet zeker dat de slaapduur de oorzaak is van het grotere risico op een beroerte. Het kan ook zijn dat het slapen juist een gevolg is of een voorteken van een mindere conditie van de hersenen.

Sleep duration and risk of fatal and nonfatal stroke
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_151152.html


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram