Meer dan de helft van de Belgen ondergaat jaarlijks beeldvormingsonderzoek

123-man-ct-scan-RX-beelden-02-18.jpg

nieuws

Meer dan de helft van de Belgen (53,1% in 2006 – 56,8% in 2015) ondergaat jaarlijks minstens één onderzoek medische beeldvorming, zoals klassieke radiologie, CT-scan, MRI, Pet-scan, echografie enzovoort. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap IMA. 

In 2015 onderging 51,2 procent van de Brusselaars, 55,1 procent van de Vlamingen, en 58,1 procent van de Walen een onderzoek medische beeldvorming. Met uitzondering van Brussel, liggen deze percentages hoger dan in 2006. Bijna alle types onderzoek worden in de periode 2006-2015 meer en meer uitgevoerd op een stijgend aandeel van de bevolking. Een uitzondering hierop vormen de technieken RX en Scintigrafie.

Een aandachtspunt voor het beleid zijn de gegevens over CT-scan en MRI-scan; het is bekend dat deze beiden te veel gebeuren. MRI-scans zijn minder schadelijk op het gebied van bestraling dan CT-scans. De bestaande en goedgekeurde MRI-toestellen zijn druk bezet. Om wachttijden te beperken, en het volume aan CT-scans te verminderen, werden er de afgelopen jaren extra MRI-toestellen voorzien, vooral bij ziekenhuizen die hier nog niet over beschikten. Toch stellen we nog altijd een stijging vast van het aantal personen met een CT-scan (10,3% in 2006, 12,6% in 2015). Deze stijging was minder sterk dan de stijging voor de MRI-scan: van 3,9 procent in 2006 naar 7,1 procent in 2015. Een verhoopte vervanging van CT’s door MRI’s is nog niet herkenbaar.

Op de website van het IMA kunt u per gemeente nagaan hoeveel mensen medische beeldvorming ondergingen.

Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram