Kinderen die bedplassen slapen minder efficiënt

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123_bedplassen_kind_slaap_2020.jpg

nieuws Een studie van UZ Leuven nam de slaappatronen van bedplassende kinderen onder de loep. Wat bleek? In vergelijking met hun leeftijdsgenootjes slapen ze minder efficiënt en ook rustelozer. Met de nieuwe bevindingen hopen de onderzoekers nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen. 

Oorzaken bedplassen
Ongeveer zes procent van de kinderen tussen 6 en 12 jaar plast nog regelmatig in bed. Dat bedplassen kan verschillende oorzaken hebben, een overactieve blaas of hoge urineproductie bijvoorbeeld, en gaat ook altijd samen met een diepe slaap. Daardoor wordt het kind niet wakker met een plasgevoel.
Slimme horloges
Om de slaappatronen van die kinderen te onderzoeken, gebruikten de wetenschappers slimme horloges die naast beweging ook slaapfases registreerden. De kinderen moesten het horloge gedurende twee weken elke nacht dragen. Professor Guy Bogaert, hoofdonderzoeker, deelt zijn bevindingen. “We kozen voor metingen met een slim horloge zodat we de kinderen in hun eigen thuisomgeving konden onderzoeken. Dat is veel realistischer dan bijvoorbeeld in een slaaplabo in het ziekenhuis. We ontdekten dat bedplassende kinderen minder efficiënt slapen dan leeftijdsgenoten die niet meer in bed plassen. Ze hadden ook een hogere rusteloosheid en een sterkere variatie in de lengte van de remslaap, de fase waarin we dromen.”
Volgende fase 
“In een volgende stap willen we onderzoeken in welke slaapfase het bedplassen gebeurt. Het zou ook interessant zijn om te weten of behandelingen die de slaap herstellen, ook het bedplassen tegengaan. Omgekeerd kunnen we via de slimme horloges opvolgen of huidige behandelingen de slaappatronen normaliseren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de plaswekker, die kinderen aanleert om wakker te worden wanneer ze moeten plassen”, aldus professor Bogaert. 

Bronnen: 
https://pers.uzleuven.be
https://www.kenniscentrumbedplassen.com
https://www.thuisarts.nl

Lees ook: Bedplassen: wat kan je er zelf aan doen?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram