Zoekresultaten voor blaas (92 artikels)

Waarom en hoe moet je je blaas volledig leegplassen?

Waarom en hoe moet je je blaas volledig leegplassen? 17/10/2023 - Blaasretentie of urineretentie houdt in dat je niet spontaan kan plassen bij een volle blaas of dat je niet in staat bent om je blaas helemaal te legen. Dat is nochtans belangrijk. We vertellen je waarom, en hoe je dat kan doen.

Blaasontsteking bij mannen: symptomen en behandeling

Blaasontsteking bij mannen: symptomen en behandeling 19/05/2023 - Hoewel een blaasontsteking een typische vrouwenkwaal is, komt ze ook bij mannen voor. Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Die ontsteking wordt veroorzaakt door darmbacteriën die via de plasbuis in de blaas terechtkomen.

Zittend plassen beter bij vergrote prostaat

Zittend plassen beter bij vergrote prostaat 9/10/2014 - Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking.

Inwendige vrouwelijke geslachtsorganen

13/01/2004 - De inwendige geslachtsorganen bevinden zich in het kleine bekken (tussen rectum en blaas).

Blaaskanker: symptomen en behandeling

Blaaskanker: symptomen en behandeling 27/02/2023 - Bij blaaskanker groeien er ongecontroleerd kwaadaardige cellen in de blaas. Het is de zevende meest voorkomende vorm van kanker in België en mannen worden vier keer meer getroffen. Het eerste signaal van blaaskanker is vaak bloed in de urine. In een vroege fase is blaaskanker goed te behandelen.

Veel water drinken tegen plasproblemen

16/02/2005 - Veel water drinken kan plasklachten bij oudere mannen (een zwakke straal, het niet volledig ledigen van de blaas, incontinentie, vaak plassen) verminderen.

Botox helpt mogelijk tegen incontinentie

25/06/2009 - Botox, dat op grote schaal gebruikt wordt tegen rimpels, zou mogelijk ook kunnen helpen tegen sommige vormen van incontinentie

Wat is een verzakking of prolaps en hoe wordt het behandeld?

Wat is een verzakking of prolaps en hoe wordt het behandeld? 20/10/2020 - Twintig tot dertig procent van de vrouwen ontwikkelen tijdens hun leven klachten van verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm (uro-genitale prolaps).

Wereld toiletdag. Recht op plassen: als je moet, ga je

19/11/2011 - Het zou een regel moeten zijn dat elk kind het recht heeft om te gaan plassen als het daartoe de behoefte voelt. Op veel scholen moeten kinderen op 'bevel' plassen tijdens de speeltijd.

Veenbessensap helpt toch niet tegen blaasontsteking

18/11/2012 - De voorbije jaren verschenen diverse studies waaruit moest blijken dat vrouwen die geregeld veenbessensap drinken, minder kans hebben op een blaas- of urineweginfectie.

Blaastraining

5/01/2009 -

Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot?

Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot? 13/01/2023 - De A-spot of de anterior fornix erogene zone (AFE) is een erogene plek bovenaan de vagina, tussen de baarmoederhals en de blaas. Stimulatie van de A-spot zou smering van de vagina bevorderen, het voorspel aangenamer maken en de kans op een orgasme voor een vrouw vergroten.

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig 27/03/2017 - Een poliep is een goedaardig gezwel of aanwas in het slijmvlies. Poliepen kunnen op meerdere plaatsen ontstaan zoals de darmen, de maag, de neus en de blaas. Ze kunnen allerlei vormen (plat als een knoop, een bolletje, met een steeltje als een paddestoel...) en maten hebben, van enkele millimeters tot enkele centimeters groot.

Mensen met spina bifida leven steeds langer

Mensen met spina bifida leven steeds langer 25/11/2017 - In de jaren ’80 haalden patiënten met spina bifida 40 jaar. Nu worden in Vlaanderen jaarlijks ongeveer twintig baby’s met spina bifida geboren. Voor hen voorspellen artsen een zo goed als normale levensverwachting.

Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen?

Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen? 8/09/2023 - Voor een gezonde man maakt het niet per se uit of hij zit of staat om te plassen, beide posities lijken prima te zijn. Dat gezegd zijnde, heeft zittend plassen toch nog een aantal extra voordelen...

Een natte broek op school

Een natte broek op school 8/09/2013 - Natte broekjes of urinaire incontinentie overdag komt bij schoolkinderen veel vaker voor dan men denkt. Op zevenjarige leeftijd heeft zo’n 6 tot 12% van de kinderen er last van, meisjes meer dan dubbel zo vaak als jongens.

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

25/04/2002 - De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het ophouden van de urine,...

Hoe herken je een nierbekkenontsteking en wat kan je doen?

Hoe herken je een nierbekkenontsteking en wat kan je doen? 20/10/2022 - Acute nierbekkenontsteking is een plotse en ernstige nierinfectie. De nieren gaan opzwellen en kunnen blijvend beschadigd raken. Bij herhaalde aanvallen spreekt men van chronische nierbekkenontsteking.

Nycturie of nocturie: moet je 's nachts vaak opstaan om te plassen?

Nycturie of nocturie: moet je 's nachts vaak opstaan om te plassen? 21/04/2022 - ’s Nachts opstaan om te plassen is een probleem dat vele mensen wakker houdt. ’s Nachts plassen, in medische termen nycturie of nocturie genoemd, is een verschijnsel dat toeneemt met de leeftijd, maar het komt ook op jongere leeftijd voor.

4 op 10 mannen boven 50 heeft plasklachten

7/10/2010 - Bijna veertig procent van de mannen boven de 50 heeft plasklachten, van hen gaat tweederde daarvoor naar de huisarts.

Urine-incontinentie bij mannen: welke behandelingen zijn er?

Urine-incontinentie bij mannen: welke behandelingen zijn er? 14/10/2021 - Incontinentie of urineverlies wordt vaak gezien als een vrouwenzaak. Onterecht, zo blijkt, want 10% van de mannelijke veertigplussers krijgt er eveneens mee te maken. Bij de meerderheid van hen is het probleem te verhelpen.

Prostaatklachten: aandoeningen van de prostaat

Prostaatklachten: aandoeningen van de prostaat 4/03/2023 - De prostaat: probleem en taboe bij sommige mannen. Of is dit verleden tijd? Hoe belangrijk is dit kleine kliertje en welke aandoeningen kunnen voorkomen?

Gen zegt wanneer we moeten plassen

Gen zegt wanneer we moeten plassen 6/11/2020 - Wanneer de natuur roept, moeten we allemaal gaan. Onderzoekers hebben in ons DNA nu het specifieke gen gevonden dat ons verwittigt wanneer we moeten plassen. Dat zou op termijn goed nieuws kunnen zijn voor mensen met blaascontroleproblemen.

Zindelijkheidstraining: wanneer kan uw peuter op het potje?

3/01/2008 - Baby’s tot 12 maanden plassen reflexmatig wanneer ze een volle blaas hebben. Vanaf 12 maanden neemt de gevoeligheid van de blaas voor het reflexmatig plassen af.

Prostaat-test

Prostaat-test 10/06/2019 - Indien je te kampen hebt met prostaatproblemen, dan kan je aan de hand van onderstaande test de ernst ervan inschatten. Dit kan je helpen bij het overleg met je arts over eventuele behandelingen.

Gehuwden met blaaskanker leven langer

3/01/2006 - Uit epidemiologisch onderzoek bij ruim 7000 patiënten blijkt dat gehuwden met blaaskanker langer leven dan alleenstaanden.

Heeft mijn kind een plasprobleem?

Heeft mijn kind een plasprobleem? 22/11/2011 - Een op tien kinderen jonger dan 12 jaar kampt met een plasprobleem. Hoe herken je dat?

Blaasontsteking: een typische vrouwenkwaal?

25/07/2019 - Blaasontstekingen komen inderdaad veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Jonge meisjes maken 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens, en volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen.

Blaaskanker opsporen in urine

Blaaskanker opsporen in urine 9/09/2019 - Bij mensen met blaaskanker is het risico op herval groot. UZ Antwerpen werkt aan een nieuwe methode om de ziekte op te sporen via biomerkers in de urine. Dat is comfortabeler voor de patiënt en de arts kan de evolutie beter opvolgen.

Is schaamhaar scheren gevaarlijk?

Is schaamhaar scheren gevaarlijk? 25/01/2024 - Veel vrouwen vinden schaamhaar onhygiënisch en kiezen ervoor om zich te scheren of te laten waxen, maar dat is misschien niet zo’n goed idee. Een studie toont aan dat schaamhaar vrouwen kan beschermen tegen terugkerende urineweginfecties.

Rubrieken

blaaskanker

volgopfacebook

volgopinstagram