Blaastraining

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
druk-op-blaas-180.jpg

nieuws Als u last hebt van urineverlies, zijn verschillende behandelingen mogelijk. Naast oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken, kan het ook nuttig zijn om de sluitspier van de blaas te trainen. Vooral bij mensen met zogenaamde aandrang- of urge-incontinentie, ook wel eens prikkelbare of overactieve blaas genoemd, die heel vaak en/of heel dringend moeten plassen, zou blaastraining vaak zeer effectief zijn.
Met een blaastraining leert u om niet meteen naar de WC te gaan als u moet plassen. U probeert steeds iets langer te wachten voordat u gaat plassen. Net zo lang tot er 3 tot 4 uur zit tussen de keren dat u moet plassen. Uw blaas went er zo aan om steeds voller te worden.

Klokplassen
Begin uzelf te leren op vaste tijden te plassen, bijvoorbeeld in eerste instantie elk heel uur. Probeer de vaste tussentijd steeds langer te maken: na een paar dagen probeert u steeds tien minuten langer te wachten, later nog eens tien minuten langer. Probeer dit vol te houden totdat u om de drie uur naar het toilet gaat. Houd in het vervolg dit urineer-patroon aan.

Ophouden
Zittend op het toilet probeert u altijd uw urine nog tien seconden vast te houden.

Stromend water
Als u uw urine tien seconde kunt ophouden, kunt u -indien aanwezig- de kraan van de wastafel laten lopen en eventueel uw hand er onder houden. Terwijl u dit doet houdt u uw urine op. Als extra moeilijkheidsgraad kunt u onder de douche met volle blaas proberen uw urine op te houden.

Uitstellen
Moet u plassen, maar bent u net nog naar de WC geweest? Probeer dan aan iets anders te denken of doe wat bekkenbodemoefeningen. Ga ook niet meteen naar WC als u moet plassen, maar probeer dit even uit te stellen. Verleng de termijn van uitstel geleidelijk aan.

Lees ook: Oefeningen ter versterking van de bekkenbodem


bron: UMC Utrecht

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram