Er is een kleur voor elk humeur

dossier Kleuren spelen een belangrijke rol in ons leven. Welke kleren we dragen, hoe we ons huis decoreren, of we iets mooi vinden of niet, dat heeft niet alleen met vorm maar ook met kleur te maken. Maar kleur bepaalt niet alleen onze dagdagelijkse keuzes, het dirigeert ook ons humeur en onze gevoelens! Van oppeppen tot relaxeren, van vervelen tot erotiseren, verbazingwekkend wat een kleur allemaal met je doet…

1. Groen: rustgevend of stimulerend

Elke schakering van groen heeft een andere impact. Smaragdgroen straalt luxe uit. Lichtgroen, donker mosgroen en blauwgroen werken relaxerend en geven rust. Precies om die reden worden ziekenhuismuren vaak groen geschilderd.
Felgroen zoals limoen geeft dan weer energie en is ideaal in een hectische omgeving waar er een tandje bijgestoken moet worden. Olijfgroen zorgt voor harmonie en orde, een goede keuze dus voor een werkruimte waar voorwerpen netjes gerangschikt moeten liggen.

f-123-vrouw-kleurenpalet-1-12-18.png

2. Rood is de kleur van de liefde

123-cosm-rode-lippen-vr-170_07.jpg
Rood weekt intense emoties los. Seksuele aantrekkingskracht, angst, boosheid, en andere extreme en primaire gevoelens spelen hier een hoofdrol.
Volgens een recente studie in China voelen mannen zich (seksueel) meer aangetrokken tot ‘ladies in red’.
Een rode outfit helpt om je zelfvertrouwen op te krikken en geeft extra morele kracht. Anderzijds blijkt dat rood het analytisch denkvermogen vermindert.
Rood is zeker niet de kleur die mensen geruststelt, het houdt de adrenaline op peil.

3. Maagdelijk wit, puur en clean

Wit staat vooral voor puur en zuiver. Het is luchtig, helder en rustgevend zoals een ragfijn, wit gordijn dat gestreeld wordt door een zachte bries. Wit is in Europa ook het symbool voor maagdelijkheid en de kleur bij uitstek voor de bruidsjurk. (Para)medici dragen vaak een witte schort om een steriele look en netheid uit te stralen. Maar te veel wit kan ook verveling en een gebrek aan interesse veroorzaken.

4. Geel, de energieke kleur van de zon

Zonneschijn wordt geassocieerd met geluk en optimisme. Een gele omgeving stimuleert je energie en je vernieuwingsdrift. Maar na een tijd werkt deze kleur ook uitputtend. Een felgele kamer kan al snel een beklemmend gevoel geven.
Lichtgeel daarentegen wekt op zonder te vermoeien.

5. Vele tinten blauw: autoriteit of kilte

Tinten blauw, er zijn er heel wat, elk met zijn eigen specifieke invloed op sfeer en gemoed. Blauw is de kleur van de rust en de vrede, mission accomplished dus voor de UN ‘blauwhelmen’... Maar blauw kan ook kil en koud overkomen!
Mensen die in een donkerblauwe tint gekleed gaan, beschouwt men vaak als loyaal, sterk en leiderstypes. Een goede tip voor sollicitanten die op interview moeten: een donkerblauwe outfit geeft meer kans op succes!
Lichtblauw brengt kalmte en rust, maar een kamer in een blauwe kleur voelt eerder koud aan.

6. Oranje geeft je pit

f-123-kleurenpalet-1-12-18.png
Zoals rood roept ook oranje zeer intense gevoelens op. Het is een oppeppende kleur, vaak heilzaam voor mensen die zich gestresseerd of ongelukkig voelen. Oranje suggereert ook volharding, vriendelijkheid en redelijkheid en wordt daarom vaak gebruikt voor advertenties en productetiketten. ‘Koop je mij, dan koop je betrouwbaarheid en kwaliteit’, is hier de onderliggende boodschap van de marketeers.
Oranje is de ideale keuze als rood te intens is.

7. Zwart is beladen met emoties

Zwart staat bol van de symboliek en roept een hele scala van uiteenlopende emoties op. Die verschillen naargelang van de context: kracht, zelfvertrouwen, troost of verdriet.
Een accessoire, kledij of decoratie in zwart, staat voor kracht, elegantie en verfijning. Bijna elke man heeft een zwart pak, bijna elke vrouw heeft een little black dress: een basisklassieker in de garderobe die het zelfvertrouwen een boost geeft en altijd weer soelaas biedt bij moeilijke keuzes.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.

8. Paars, de koninklijke kleur

De gevoelens die paars oproept, hangen af van de tint en de dominantie van blauw of rood (waarvan paars een mengeling is). Donkerpaars doet denken aan weelde, geeft een gevoel van mildheid en staat voor wijsheid en introspectie.
Lavendel is luchtiger en maakt je speels en romantisch.
Paarstinten met een blauwe hoofdtoon zijn killer en discreter dan paarsvarianten met hoofdzakelijk rood.
Paars was ooit een dure en moeilijke kleur om te maken, voorbehouden voor koningen en koninginnen. Daarom wordt het nog steeds de koninklijke kleur genoemd.

9. Roze is vrouwelijke onschuld

Roze dat is romantiek, onschuld en vaak ook vrouwelijkheid. Deze charmante kleur werkt kalmerend, ze is jeugdig en speels.
Felroze kan feestelijk of theatraal overkomen. Lichtroze is het symbool van onschuld en schattigheid. De traditie om babymeisjes in het roze te kleden vindt hierin zijn oorsprong.
Maar juist omdat het zo kalmerend werkt, kan roze vaak te softy zijn wanneer er meer energie wordt verwacht. Er wordt dan ook gefluisterd dat bepaalde sportclubs er niet voor terugdeinzen om de kleedkamer van de tegenstander in lichtroze te schilderen met de bedoeling zijn energiepeil zoveel mogelijk te temperen …

10. Bruin, met de voetjes op de grond

Bruin is een aardse kleur die het gevoel heeft dat je verankert en dat je wijs bent. Mensen die bruin dragen, worden beschouwd als betrouwbaar. Maar verschillende tinten creëren alweer uiteenlopende gevoelens. Bij terracotta bv. ervaar je openheid en warmte terwijl taupe meer klassiek aanvoelt en de praktische aanpak stimuleert.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram