Wat zijn de voordelen van buikligging voor een baby?

Laatst bijgewerkt: februari 2018
123-baby-spelen-fopspeen-buik-02-18.jpg

nieuws Een wakkere baby leg je best zoveel mogelijk op zijn buikje. Slapen op de rug, spelen op de buik, zo kan je de ideale houding van je baby best samenvatten.

- Buikligging versterkt de spieren die je baby nodig heeft voor zijn hoofdcontrole en om te rollen. In een latere fase ook voor zitten, kruipen en stappen. In buikligging leert je baby ook hoe hij zijn gewicht kan verplaatsen waardoor hij stabiliteit en kracht ontwikkelt.

- Een baby die op zijn buik ligt ziet zijn handjes beter, wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van zijn coördinatie en motoriek.

- Buikligging kan in een beginfase wat onwennig aanvoelen voor je baby maar werkt op termijn meestal geruststellend. Tegelijkertijd motiveert het je baby om zijn bewegingen te controleren en zijn leefwereld te ontdekken.

- Buikligging is belangrijk voor je baby, maar de afwisseling in hoofdpositionering die daarmee gepaard gaat en gestimuleerd wordt, is eveneens cruciaal. Een baby die met zijn hoofdje altijd naar dezelfde kant gedraaid ligt, kan op termijn een afgeplat hoofdje krijgen of zelfs een scheefgroei van de schedel.

In die optiek wordt veelvuldig gebruik van een maxi cosi ook afgeraden. Gebruik hem alleen wanneer nodig, want die houding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de buik- en rugspieren bij je baby.

Lees ook: Slapen op de rug, spelen op de buik


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram