Waarom mogen baby’s na de geboorte niet onmiddellijk in bad?

dossier

Vroeger werden pasgeboren baby’tjes net na de bevalling proper gewassen en netjes gekleed aan de borst van de mama gelegd. Vandaag krijgt een newborn pas na enkele dagen een eerste badje. Waarom is dat veranderd?

Onderkoeling voorkomen

Een pasgeboren baby regelt zijn temperatuur niet zoals wij, en warmteverlies treedt zeer snel op vanaf de geboorte. Volgens de WHO lijdt een kind dat bij de geboorte naakt aan een omgevingstemperatuur van 23°C wordt blootgesteld, hetzelfde warmteverlies als een volwassene bij 0°C. Het risico op onderkoeling is dus reëel, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van het kindje, vooral als het te vroeg geboren is of ondergewicht heeft.

Daarom raadt de WHO aan om het wegen van het kindje een paar uur uit te stellen en het eerste badje bij voorkeur pas op de tweede of derde dag te geven. Na de geboorte het kindje even met een doekje proper maken kan wel, maar het liefst ligt hij zo snel mogelijk bij mama (of papa) voor huid-op-huidcontact.

Vernix behouden

Een andere goede reden om te wachten met het geven van het eerste bad is de beschermende werking van de vernix caseosa, een witachtige substantie die zich tijdens de zwangerschap vormt om de huid van de baby te beschermen tegen het vruchtwater. Na de geboorte helpt het dunne laagje vernix warmteverlies te voorkomen, hydrateert het de huid en biedt het zelfs bescherming tegen bacteriële infecties door een zuurmantel te vormen voor de huidmicrobiota van de baby. Vind je die witte smurrie eigenlijk maar mottig? Maak je geen zorgen. De vernix op zich is niet vies. Na enkele dagen heeft de huid het laagje volledig opgenomen. Restjes bloed of meconium (eerste stoelgang) worden bij de geboorte wel afgeveegd.

Borstvoeding

Volgens een Amerikaanse studie, uitgevoerd in een kraamkliniek, zou het niet baden van de baby bij de geboorte de borstvoeding bevorderen. De onderzoekers begeleidden 996 kersverse mama’s. Ongeveer de helft van de baby's in de groep werd onmiddellijk na de geboorte in bad gelegd, de andere helft minstens 12 uur later. Zo bleek dat het aantal mama’s dat exclusief borstvoeding gaf significant hoger lag bij de groep wiens eerste badje werd uitgesteld.

Hoe dat kan? Als de baby onmiddellijk na de geboorte wordt gewassen en aangekleed, gaat dat ten koste van het huid-op-huidcontact. ‘Kangoeroeën’ is echter essentieel, zoals we hierboven al vermeldden, maar niet alleen om warmteverlies te voorkomen. De Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het vetzuur in het vruchtwater, dat dus ook op de huid van het kindje zit, de zintuigen van pasgeborene stimuleert en naar de borst leidt, waar het tepelhof een gelijkaardig vetzuur afscheidt. Ze ontdekten bovendien dat de zuigreflexen van pasgeborenen langer duurden wanneer zij aan hun eigen vruchtwater werden blootgesteld. En hoe meer (pogingen tot) borstvoeding zo kort na de geboorte, hoe beter de melkproductie op gang komt en hoe makkelijker de start van het borstvoedingsavontuur.

Lees ook:
Als je baby nog niet in bad mag, maar wel een opfrisbeurt krijgt: topping and tailing
Kraamtijd: Waarom hebben baby’s het de tweede (en derde) nacht zo lastig?
5 veelgestelde vragen over je pasgeboren baby
De 10 geboden bij een kraambezoek
Beginnen met borstvoeding: de 6-6-6-6-regel


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram