Optimistische vrouwen krijgen vaker zoon

nieuws Vrouwen die denken lang te leven, krijgen vaker een zoon dan vrouwen die minder optimistische levensverwachtingen hebben. Dat blijkt alleszins uit een onderzoek in Engeland waarbij zeshonderd moeders naar hun kijk op het leven en hoe lang ze nog dachten te leven. De antwoorden liepen uiteen van twee maanden tot 106 jaar. De kans dat hun laatste kind een zoon was, stijgt recht evenredig met de levensverwachting: 1 procent hoger bij ieder extra voorspeld levensjaar. Volgens de onderzoekster zou dit het gevolg van een onbewust psychologisch proces, waarmee we het geslacht van ons kind bepalen.
Dat zou kunnen te maken hebben met het feit dat we meer stresshormonen aanmaken in een periode van tegenspoed en slechte vooruitzichten. Die stresshormonen zouden schadelijk zijn voor groeiende embryo's. Om nog onbekende redenen zouden ze schadelijker zijn voor jongensembryo's dan voor meisjes.

bron: Biology Letters, aug 2004, Nature Science, 4 aug 2004

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram