Luchtvervuiling ook schadelijk voor het ongeboren kind

123m-vervuiling-lucht.jpg

nieuws

Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor mensen die de lucht inademen, maar ook voor de baby in de baarmoeder. Elk jaar veroorzaakt vuile lucht wereldwijd zo’n 2,7 miljoen vroeggeboortes. Daarnaast kan de blootstelling aan luchtvervuiling ernstige ontwikkelingsproblemen veroorzaken. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Zweedse en Britse onderzoekers hebben berekend dat in 2010 naar schatting 2,7 miljoen vroeggeboortes in verband konden worden gebracht met blootstelling aan fijnstof. In dat jaar werden wereldwijd in totaal zo’n 14,9 miljoen kinderen te vroeg geboren -zo’n 4 tot 5 procent in Europese landen. In Afrika en Zuidoost-Azië ligt dat percentage veel hoger, tussen 15 tot 18 procent. 
Vroeggeboortes die een gevolg zijn van luchtvervuiling leiden niet alleen tot sterfte onder vroeggeboren kinderen, maar door fijnstof ondervinden premature kinderen ook later in hun leven nog meer problemen. Hoewel de exacte impact van fijnstof op de zwangerschap nog niet is vastgesteld, blijkt uit eerder onderzoek wel dat zelfs lage concentraties ervan de kans op ontstekingen in de baarmoeder vergroot. 
Bron:
http://www.vakbladvroeg.nl/nieuws/artikel/2180/


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram