7 tips om je baby sneller in slaap te krijgen

dossier

Wat als je baby maar niet wil slapen? En wat als hij telkens wakker wordt als je ‘m neerlegt? Kraamverzorgster Stéphanie Pilyser ziet dagelijks mama’s en papa’s met duizend vragen, maar niet altijd een antwoord. In de voorbije jaren verzamelde ze wel heel wat tips, ook babyslaaptips, en die deelt ze maar al te graag.

Stéphanie: "Als kraamverzorgende heb ik enkele trucjes ontdekt om baby’s sneller in slaap te krijgen. Ik zeg er wel even bij dat mijn tips niet medisch of wetenschappelijk onderbouwd zijn. Louter eigen vaststellingen vanuit de praktijk dus…"

De basisregel

Er zijn maar heel weinig baby’s die met een volle pamper of een lege maag bereid zijn om te gaan slapen. Geef je kind dus zeker een verse luier en zorg ervoor dat hij lekker gedronken heeft, zodat hij zich kan ontspannen in het bedje.

Een bad geven

Geef voor de laatste voeding een lekker badje met enkele druppels lavendelolie. Dat is niet alleen goed voor de huid, maar het heeft ook een ontspannende werking. Ook een massage met lauwe babyolie (met lavendel) werkt relaxerend.

Lees ook: Wrapped bath: je baby baden in een hydrofiele doek biedt heel wat voordelen - Minimi.be

Een kersenpitkussen

Verwarm een kersenpittenkussentje en leg dit in het bed van je baby voor je ‘m te slapen legt. Baby’s die in een verwarmd bed mogen, komen vaak sneller tot rust en kunnen ook makkelijker de slaap vatten. Let wel: Laat het kersenpitkussentje liefst niet bij je baby in bed liggen. Haal het er ook sowieso uit wanneer jullie zelf gaan slapen.

Geur van mama of papa

Heb je een knuffel gekocht of gekregen voor je kind? Leg het dan enkele dagen bij jou in bed zodat het ding jouw geur draagt. Dat biedt troost aan je baby. Let uiteraard wel op voor verstikkingsgevaar.

Lees ook: Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer
Lees ook: Wat kan je doen tegen wiegendood?

Ontprikkelen

Heeft je kind (+12 weken) duidelijk last van prikkels en kan het daardoor de slaap moeilijker vatten? Probeer dan zo snel mogelijk een vaste structuur in te bouwen. Zo’n slaapritueel kan zijn: luier verschonen, pyjama aandoen, voeding geven en dan in bed leggen.

Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?

Dragen

Is je baby ontroostbaar aan het huilen? Probeer dan de draagdoek of draagzak eens. Wandel rond met je baby en gebruik het “shhhht”-geluid. Dat werkt heel kalmerend.

Lees ook: Waarom stopt je baby met huilen als je hem oppakt en rondwandelt?

Huidcontact

Huid-op-huidcontact is een zeer natuurlijke, maar wel ontzettend efficiënte troostformule. Het brengt rust en kalmte, en daarnaast geeft jouw lichaamstemperatuur warmte aan de buik van je baby. Die warmte werkt verlichtend bij pijn door darmkrampen.

Lees ook: Waarom huilt je baby? Dit zegt z’n lichaamstaal
Lees ook: Heeft je baby een koemelkallergie of lactose-intolerantie?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram