App spoort autisme op bij jonge kinderen

Laatst bijgewerkt: juni 2021
123_kind_tekening_tekenen_2020.jpg

nieuws Autisme vaststellen is niet eenvoudig, laat staan bij jonge kinderen, waardoor er vaak kostbare tijd verloren gaat in het ontwikkelingsproces van kinderen met autisme. Amerikaanse wetenschappers hebben nu echter een eenvoudig te gebruiken app ontwikkeld, waarmee artsen in een tiental minuten bij peuters kunnen nagaan of deze waarschijnlijk autisme hebben. Ze onderzoeken ook of de app bij nog jongere kinderen, van een half jaar oud, ingezet kan worden.

Autisme is een ongeneeslijke stoornis, maar er bestaan wel verschillende therapieën waarmee de impact ervan beperkt kan worden. Zo kunnen bepaalde interventies de ontwikkeling van mensen met autisme bevorderen, problemen aanpakken en hen helpen om binnen hun mogelijkheden optimaal te functioneren in de maatschappij. Zo bestaan er bijvoorbeeld meerdere manieren om de sociale en communicatieve vaardigheden van mensen met autisme bij te schaven.

Het is belangrijk dat de nodige hulp op heel jonge leeftijd van start gaat, maar dat is moeilijk omdat je autisme niet kan vaststellen met een simpele medische test. Op dit moment kan de diagnose rond de leeftijd van twee jaar betrouwbaar gesteld worden, maar in veel gevallen gebeurt dat pas een heel stuk later.

Lees ook: Hoe herken je autisme bij baby’s en kleuters?

Oogbewegingen analyseren
Om gemakkelijker tot vroege diagnoses te komen, focusten onderzoekers van de Amerikaanse Duke-universiteit op het feit dat kinderen met autisme in hun waarnemingen minder aandacht besteden aan de gedragingen van mensen en meer letten op objecten. Er bestaan al een tijd technieken om autisme te vast stellen door het analyseren van de oogbewegingen van kinderen, maar tot nu toe waren daar hoogtechnologische apparaten en gespecialiseerde expertise voor nodig. De onderzoekers ontwikkelden nu een app die gebruikt kan worden op een gewone smartphone of tablet en waarmee artsen in een tiental minuten een dergelijke analyse kunnen uitvoeren.

Lees ook: Welke behandelingen werken bij autisme?

Filmpjes met mensen en objecten
De wetenschappers testten hun app bij 993 peuters van 16 tot 38 maanden oud. De kinderen kregen via de app verschillende filmpjes te zien, bijvoorbeeld van een vrouw die met een tol speelt en een man die zeepbellen blaast. De persoon vult in de filmpjes altijd één kant van het scherm, terwijl aan de andere kant vooral de objecten – de tol of de bellen in deze gevallen – in beeld komen. De camera van de smartphone of tablet volgde de oogbewegingen van de peuters, om na te gaan naar waar hun aandacht getrokken werd.

Uit de analyse bleek dat peuters zonder autisme het hele beeld verkenden met hun ogen en zich vooral concentreerden op de mensen in de video’s. De veertig kinderen met autisme focusten echter duidelijk op het gedeelte van het scherm waar op dat moment de objecten te zien waren. 
Bij baby’s van zes maanden
Deze eerste resultaten moeten nog bevestigd worden in grotere studies, maar voeden de hoop op een goedkoop en gemakkelijk inzetbaar instrument om te screenen op autisme. Dokters zouden de app kunnen gebruiken in een zorgomgeving, maar ook gewoon bij kinderen thuis. De Amerikaanse onderzoekers gaan momenteel eveneens na of het met de nieuwe oplossing mogelijk is om autisme op nog jongere leeftijd op te sporen, zelfs bij baby’s van maar zes maanden oud.

Bronnen:
https://corporate.dukehealth.org
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.freethink.com
https://www.autismejongekind.nl
https://www.autisme.nl
https://www.autisme-belgie.be
https://www.cdc.gov
https://jamanetwork.com

Lees ook: Oxytocine helpt mensen met hechtingsproblemen binnen autisme


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram