Doen cortisone-injecties bij artrose meer kwaad dan goed?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-dr-oz-kine-knie--03-18.jpg

nieuws

Cortisone-injecties in de behandeling van knie- en heupartrose zouden schadelijker zijn dan gedacht. Dat besluiten Amerikaanse artsen op basis van een studie bij een groep mensen met artrose.
Onderzoekers van de universiteit van Boston bestudeerden de gegevens van 459 patiënten die een injectie kregen in hun heup- (307 injecties) of kniegewricht (152 injecties). Op basis van patiëntenbevindingen en resultaten van scanners wilden ze nagaan of deze injecties het gewricht schade berokkenen en of de patiënten hier last van ondervinden. 

Cortisone is een sterke ontstekingsremmer die ofwel via tabletten ofwel via injecties (bijv. infiltraties) wordt toegediend. Voor een plaatselijke werking kan cortisone in gewrichten ingespoten worden. Bij artrose is het effect van zo’n injectie beperkt, omdat de ontsteking het gevolg is van blijvende schade aan het gewricht. Desondanks worden injecties regelmatig toegediend om de pijnklachten tijdelijk te verlichten. 

Van de 459 patiënten kregen er 218 geen scan ter opvolging. Dertig van de 307 (10%) personen die een heupinjectie kregen en 6 van de 125 (4%) personen die een knie-injectie kregen, hadden nadien gewrichtsproblemen, meestal in de vorm van een snellere achteruitgang van hun artrose. Van deze 36 personen (8%) is niet duidelijk of ze de gewrichtsschade opliepen door de injecties of dat de achteruitgang reeds voordien begonnen was. 
Deze studie doet vragen rijzen over de veiligheid van cortisone-injecties. Deze studie laat echter geen definitieve besluiten toe.

Lees ook: Behandel artrose zo vroeg mogelijk

Bronnen:
pubs.rsna.org
www.nhs.uk/news/medication/steroid-injections/
www.gezondheidenwetenschap.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram