Voor jou gelezen op De Standaard

Meer dan helft van rusthuisbewoners slikt antidepressiva

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws In sommige rusthuizen nemen 90 procent van de bewoners antidepressiva en 75 procent antipsychotica. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. De studie bevestigt eerdere berichtgeving van De Standaard over een kwaliteitsmeting bij de Vlaamse woonzorgcentra.

Opvallend is het grote verschil tussen de rusthuizen. In sommige centra slikt 90 procent antidepressiva, in andere 29 procent. Gemiddeld wijst de studie uit dat 53 procent van de rusthuisbewoners antidepressiva slikt en 36 procent antipsychotica.

‘Naar een rusthuis gaan doet het gebruik van antidepressiva bij dezelfde leeftijdscategorie stijgen met 34 procent, en het gebruik van antipsychotica met 81 procent’, aldus de Onafhankelijke Ziekenfondsen. ‘Die toename doet zich voor in de eerste zes maanden na de aankomst in een rusthuis.’

De studie bevestigt de conclusies van de rapporten van de woonzorgcentra in Vlaanderen, die De Standaard kon inkijken en analyseren. 44 procent van de bewoners van de Vlaamse rusthuizen krijgen minstens tien medicijnen op voorschrift. Een even grote groep krijgt tussen de vijf en de negen medicijnen. Er blijken ook uit die rapporten grote verschillen te bestaan tussen de Vlaamse rusthuizen. In sommige woonzorgcentra krijgt geen enkele bewoner tien of meer verschillende medicijnen op voorschrift, in andere iedereen.?

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140618_01145417


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram