Problemen met anticonceptiepleister

nieuws In de Verenigde Staten heeft de producent van de populaire anticonceptiepleister Ortho-Evra, Johnson and Johnson, gewaarschuwd voor de te hoge concentraties hormonen die worden vrijgegeven, met als gevolg een hoger risico op bloedproppen en andere nog niet eerder ontdekte bijverschijnselen. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft onmiddellijk maatregelen genomen om de gebruiksters van de klevers te waarschuwen voor de mogelijke risico’s.
Bij ons wordt deze pleister gecommercialiseerd onder de naam Evra. Momenteel zijn bij ons nog geen bijzondere maatregelen afgekondigd.
Tot nu toe ging de fabrikant er vanuit dat de pleister dezelfde risico's gaf als de pil. In de klinische studies waren de symptomen meestal mild en verdwenen ze na enkele cycli. De symptomen die het meest geconstateerd werden zijn: borstspanning, hoofdpijn, duizeligheid en een allergische reactie op de plaats van aanbrengen. Ernstige bijwerkingen zoals een trombose, een beroerte of een hartinfarct, werden zelden vastgesteld. Deze risico's zijn groter als je rookt, vooral als je ouder bent dan 35 jaar. Het wordt vrouwen die hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken dan ook sterk afgeraden te roken.
Recent is echter gebleken dat vrouwen die de pleister gebruiken tot 60% meer oestrogeen krijgen dan pilgebruikters. Hoewel de pil en de pleister dezelfde hoeveelheid oestrogeen bevatten, komen de hormonen in de pleisters meteen in de bloedbaan terecht terwijl de pil wordt ingeslikt en verteerd. Dit zou leiden tot een drie keer hogere kans op overlijden en bloedproppen dan vrouwen die de pil innemen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram