Shiatsu: drukpuntmassage tegen pijn en onverwerkte emoties

In dit artikel
Shiatsu: drukpuntmassage tegen pijn en onverwerkte emoties

dossier

Wie op zoek is naar manieren om gezonder te leven en zich te leren ontspannen, komt al snel uit bij traditionele Chinese of Japanse tradities. Wat yoga en accupunctuur is, moeten we je niet meer vertellen, maar misschien kan je wel een woordje uitleg gebruiken bij shiatsu?

Onze redactie ook, dus gingen we langs bij Ilse Jenné die in Mechelen haar eigen shiatsu-praktijk heeft. Ze beantwoordde onze vragen met plezier én verwende ons met een behandeling.

Wat is shiatsu?

123_shaitsu_kine_massage.jpg
"Shiatsu is een drukpuntmassage die ontstaan is in China. Nadien groeide ze in Japan uit tot de behandeling zoals wij ze vandaag kennen.    

Shiatsu is een totaalbehandeling die zich niet enkel focust op het fysieke, maar ook aandacht besteedt aan het mentale en het emotionele. Deze energetische behandeling gaat daarom een stuk dieper dan een puur fysieke behandeling, zoals die door een arts of een kinesist wordt uitgevoerd. 

Heb je bijvoorbeeld last van rugpijn, dan gaat men tijdens een shiatsu behandeling op zoek naar niet verwerkte emoties. Die kunnen zich immers ergens in het lichaam vastzetten en zo voor spanningen zorgen. Het is dus niet zozeer je rug die behandeld wordt, dan wel de plaats waar zich een leegte bevindt. Op die manier wil men de energie in je lichaam terug in balans brengen om zo het lichaam te herstellen. 

Je hoeft echter niet met een specifieke fysieke klacht te zitten om van een shiatsu behandeling te kunnen genieten. Shiatsu kan ook puur ter ontspanning of om je immuniteit te versterken. Shiatsu werkt immers preventief, en helpt dus bepaalde ziektes te voorkomen. Net zoals gezond eten, voldoende slapen, voldoende bewegen, draagt shiatsu bij tot een gezonde levensstijl."

Hoe gaat een shiatsu behandeling in z’n werk?

"We starten met een intake-gesprek waarin ik je een paar algemene vragen stel over je gezondheid, hoe je je voelt, … Zo krijg ik een idee van eventuele symptomen en aandoeningen. Shiatsu werkt immers vanuit een holistische benadering. We vertrekken vanuit ‘de drie-eenheid’ lichaam, geest en ziel. Tijdens het intake-gesprek tracht ik een totaalbeeld te krijgen van de cliënt, gericht op de oorzaak. Nadien start de behandeling. Tijdens eerste sessie focus ik vooral op het ontspannende aspect en laat ik mensen wennen aan de therapie. In een volgende sessie kan er dan een hara diagnose worden uitgevoerd, waarbij ik je buik ga aftasten en zo zoeken waar er zich een leegte bevindt. Daar kunnen we de behandeling dan op afstemmen. 

Tijdens een shiatsu behandeling werken we op de meridianen en energiepunten die door je lichaam lopen. Elke meridiaan kan apart behandeld worden, van boven naar onder of omgekeerd. Zo is er bijvoorbeeld de maagmerediaan, die van vlak onder je oog tot in je tweede teen loopt. Die kiezen we bij iemand die veel piekert, met veel in zijn of haar hoofd zit. Na zo’n behandeling voel je dat je energie naar je benen is gebracht. Je voelt je letterlijk vergroeid met de aarde."

Is elke shiatsu behandeling hetzelfde?

"Sowieso wordt een behandeling volledig afgestemd op je individuele behoeften en eventueel op de leegtes die we tijdens de hara diagnose hebben ontdekt. Daarnaast bestaan er ook verschillende stijlen binnen de shiatsu. De twee belangrijkste zijn de klassieke shaitsu en de zen-shiatsu. Binnen de klassieke shiatsu zijn er ook variaties. Zo heb je bijvoorbeeld de seiki soho voor wie extreem gevoelig is of heel snel pijn ervaart."

Onze ervaring

Na deze grondige uitleg én het intake-gesprek was ik er klaar voor. Ik mocht mijn kleren aanhouden en me op mijn buik neerleggen. Ilse had me uitgelegd dat ze een ontspannende behandeling zou combineren met het bewerken van mijn maagmerediaan. De eerste aanraking was even wennen. Ik begreep onmiddellijk waar de term ‘drukpuntmassage’ vandaan komt. Ilse nam eerst mijn rug en heupen onder handen, nadien volgen mijn armen en benen één voor één. Ik genoot van de aanrakingen, van de stilte en de zachte, ontspannende muziek. Echt wegdromen lukte me niet, want ik vond de massage best wel intens. Sommige drukpunten deden zelfs pijn, maar niet in die mate dat ik het als onaangenaam ervaarde. Ik voelde dat mijn lichaam dit wel aankon, sterker nog, dat het dit nodig had. Het resultaat mocht er ook zijn: ik voelde me helemaal ontspannen… Ik denk dat ik bijna letterlijk naar mijn auto gezweefd ben en heb dat gevoel de rest van de avond weten te bewaren. 

Een shiatsu-behandeling is dus zeker een aanrader als je even wil ontsnappen aan je drukke dagdagelijkse leven en jezelf wil verwennen met een aangenaam en ontspannend me-time-momentje.

Studio Ukiyo bevindt zich in Mechelen. Meer informatie vind je op de website van Ilse Jenné.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram