Online aangeboden peptiden mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-medic-geneesm-pil-online-comp-09-19.jpg

nieuws

Illegale injecteerbare preparaten die peptiden bevatten en die verkocht worden via het internet kunnen een ernstig risico voor de gezondheid vormen. Dat blijkt uit een recente studie van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. Deze illegale preparaten zijn populair om bijvoorbeeld snel en makkelijk een fysiek ideaal te bereiken of om sociale vaardigheden te versterken.

Deze studie onderzocht de tien meest frequent in beslag genomen illegale peptidepreparaten, waaronder:
 • illegale dopingproducten,
 • de “Barbie drug” Melanotan II en
 • het ‘liefdeshormoon’ oxytocine.
Deze preparaten, afkomstig van populaire merken (volgens online fora), ondergingen een (bio)chemische analyse om na te gaan of ze naast het actief product ook gevaarlijke onzuiverheden bevatten. Hieruit bleek dat de preparaten:
 • niet-toegelaten geneesmiddelen of producten bevatten, die vaak nog in een klinische testfase zitten of hier nooit aan werden onderworpen,
 • slecht gedoseerd waren,
 • andere dan de veronderstelde actieve substanties bevatten,
 • toxische onzuiverheden bevatten zoals bv. lood en arsenicum en
 • besmet waren met gevaarlijke bacteriën.
Deze studie focuste zich op bovenstaande producten, maar de lijn kan worden doorgetrokken naar andere illegale of vervalste therapeutische producten zoals onder andere insuline, Botox®, groeihormonen en antilichamen die worden ingezet voor de behandeling van kanker en ontstekingsziekten (bv. auto-immuunziekten).

Gebruik geen illegale injecteerbare peptidepreparaten
Dr. Steven Janvier, wetenschapper bij Sciensano en auteur van de studie, waarschuwt voor de gevaren van het inspuiten van dergelijke illegale peptidepreparaten: “Illegale injecteerbare peptidepreparaten, die vaak via het internet worden gepromoot, kunnen gevaarlijk zijn. Ze worden dan wel vaak voorgesteld als ideaal middel:

 • om snel en gemakkelijk een fysiek ideaal te bereiken (meer spiermassa, minder vetmassa of bruiner kleuren van de huid door ‘Barbie drug’ Melanotan II) of 
 • om sociale vaardigheden te versterken (door liefdeshormoon oxytocine) of
 • als een effectief therapeutisch geneesmiddel voor bijvoorbeeld het behandelen van spierblessures.
Maar gebruikers hebben geen enkele garantie dat deze injecteerbare preparaten echt werken, van een goede kwaliteit en veilig zijn. Dat komt doordat het merendeel van de preparaten niet werd getest door erkende instanties op hun werkzaamheid en veiligheid, en ze vaak werden geproduceerd in clandestiene/criminele laboratoria zonder de vereiste controle en kwaliteitssystemen.”

Ernstige gevolgen voor de gezondheid
Deze illegale producten kunnen ernstige acute en/of chronische gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker, hersenvliesontsteking, longontsteking, amputaties enzovoort. Sciensano waarschuwt dus voor de risico’s bij gebruik van illegale preparaten op basis van peptiden en raadt ten stelligste aan om ze niet (meer) te kopen via websites van illegale online apotheken.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram