Nature belicht Chinese geneeskunde

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature schenkt met een supplement bij het laatste nummer van 2011 aandacht aan traditionele Chinese geneeskunde (TCM).

Voor een blad als Nature, met zijn grondslagen in de Westerse wetenschappelijke traditie, lijkt TCM te mystiek en onwetenschappelijk, schrijft Nature-editor Grayson. Toch zijn er volgens haar belangrijke ontwikkelingen gaande waarbij enerzijds TCM wordt gemoderniseerd en waarbij anderzijds Oosterse zienswijzen in de Westerse geneeskunde worden geïntegreerd.

Grayson schrijft dat bijvoorbeeld het idee dat een ziekte niet altijd te herleiden is tot één afzonderlijke oorzaak, steeds meer aanhangers krijgt in de Westerse geneeskunde. In sommige gevallen is bij ziekte waarschijnlijk eerder sprake van een kleine disbalans met uiteindelijke gevolgen voor het gehele lichaam; een zienswijze met veel overeenkomsten met de Chinese visie op gezondheid en ziekte.

TCM heeft unieke, veelbelovende aspecten, aldus Nature. De wetenschap heeft volgens het blad de taak om via onderzoek het pseudowetenschappelijke kaf van het wetenschappelijke koren te scheiden.
Intussen raakte ook bekend dat de Chinese regering de komende vijf jaar miljarden investeert in onderzoek en ontwikkeling van de traditionele Chinese geneeskunde.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram