Massages tegen stress: wat is massotherapie?
In dit artikel
Massages tegen stress: wat is massotherapie?
dossier
Massotherapie is een groep massagetechnieken die ontworpen zijn om je te kalmeren en te ontspannen. Het kan stress verminderen, spanning wegnemen en zelfs je slaap verbeteren. In tegenstelling tot fysiotherapie is het niet bedoeld om bepaalde ziekten te behandelen of te voorkomen.
Lees ook: Simpele massage van tien minuten verjaagt stress al
Verschillende massagetherapietechnieken
Er zijn verschillende massagetherapietechnieken, elk aangepast aan specifieke behoeften of een bepaald deel van het lichaam. Manoeuvres kunnen worden uitgevoerd met de handen, voeten of ellebogen. Enkele van de meest gebruikte zijn:
- Zweedse massage: is gericht op spierontspanning en maakt gebruik van bewegingen zoals kneden, wrijven en tikken om de bloedsomloop te stimuleren.
- Shiatsu-massage: dit is een Japanse massagetechniek die is afgeleid van de Chinese geneeskunde. Shiatsu richt zich op acupunctuurpunten, waarbij ritmische druk wordt uitgeoefend met de vingers, duimen, handpalmen en soms de ellebogen. Het heft energieblokkades op en herstelt een harmonieuze circulatie van vitale energie.
- Thaise massage: Thaise massage is gericht op het herstellen van de energiebalans van het lichaam. Beoefenaars gebruiken stretching, druk en manipulatie van het lichaam om energieblokkades op te heffen. Deze techniek bevordert de flexibiliteit, stimuleert de bloedsomloop en kalmeert het zenuwstelsel. Naast de fysieke voordelen heeft Thaise massage vaak ook een spiritueel aspect, waardoor een holistische ervaring ontstaat die verder gaat dan eenvoudige spierontspanning.
- Californische massage: geïnspireerd door vloeiende bewegingen en de hippiecultuur, gebruikt Californische massage omhullende technieken om een gevoel van continue stroming te creëren. De langzame, harmonieuze bewegingen van Californische massage zijn erop gericht de spieren te ontspannen en tegelijkertijd een diepe verbinding tussen de behandelaar en de klant te stimuleren. Het doel is om het emotionele evenwicht te herstellen.
- Diepe weefselmassage: Diepe weefselmassage richt zich op de diepe lagen van het spierweefsel en de fascia. Het helpt om chronische stressgerelateerde spanning te verlichten, spierknopen aan te pakken en de beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren. Er worden langzamere bewegingen en intensere druk gebruikt.
- Reflexologie: Gebaseerd op de stimulatie van reflexpunten op de voeten, handen en soms oren, waarvan gedacht wordt dat ze corresponderen met specifieke organen en gebieden van het lichaam.
Lees ook: Wat zijn de voordelen van acupunctuur voor je gezondheid?
Wat zijn de voordelen van massotherapie?
De voordelen van massotherapie zijn specifiek voor elke massagetechniek. Ze kunnen ook van persoon tot persoon verschillen. Enkele van deze voordelen zijn
- vermindering van stress en gerelateerde symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, enz.
- verlichting van spierspanning (in de nek, schouders, rug, enz.)
- verbeterde bloedcirculatie
- verbeterde flexibiliteit en mobiliteit
- betere en diepere slaap dankzij de staat van ontspanning die massage teweegbrengt
Lees ook: 10 manieren om zelf je bloedsomloop te verbeteren
Wat gebeurt er tijdens een massosessie?
Massagetherapiesessies variëren sterk afhankelijk van de gebruikte techniek, maar ze beginnen vaak met een gesprek om de behoeften van de patiënt te begrijpen. De therapeut moet beoordelen of hij of zij gekwalificeerd is om de patiënt te behandelen of te verlichten.
Tijdens de sessie moet de therapeut ook letten op je welzijn of het verschijnen van ongemak of pijn.
De duur van de sessies varieert ook. Afhankelijk van het soort massage kunnen ze 30 minuten, 1 uur of langer duren.
Lees ook: Shiatsu: drukpuntmassage tegen pijn en onverwerkte emoties
Wanneer wordt massagetherapie afgeraden?
Enkele veelvoorkomende contra-indicaties zijn aandoeningen zoals huidinfecties, diep-veneuze trombose, breuken, ernstige blauwe plekken, ernstige hartproblemen, bloedstollingsstoornissen...
Zwangere vrouwen moeten hun massagetherapeut informeren over hun aandoening. Bepaalde massagetechnieken worden afgeraden tijdens de zwangerschap.
Het is van essentieel belang om reeds bestaande medische aandoeningen voor de behandeling met de massagetherapeut te bespreken, zodat hij of zij de sessie dienovereenkomstig kan aanpassen of, in sommige gevallen, de massage niet kan uitvoeren. In geval van twijfel of specifieke medische aandoeningen is het altijd raadzaam om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je met massagesessies begint.
In België is massagetherapie, in tegenstelling tot fysiotherapie, niet erkend als een beroep in de gezondheidszorg.
Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.nccih.nih.gov
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist