Simpele massage van tien minuten verjaagt stress al

123m-massage-sport-kine-7-9-20.jpg

nieuws Dat een massage ontspannend werkt, zal voor niemand als een verrassing komen, maar tot nu toe hadden wetenschappers moeite om de precieze effecten van een massage te meten. Duitse onderzoekers ontwikkelden daarom een innovatieve methode, waarmee ze konden vaststellen dat zelfs een korte en lichte massage duidelijk een positieve invloed had op zowel ons lichamelijk als mentaal welbevinden. Ze willen met dezelfde methode nu ook de werking van andere relaxatietechnieken onder de loep nemen.

Voor hun studie concentreerden de onderzoekers van de Universiteit van Konstanz in Duitsland zich op de impact van een massage op het zogenaamde parasympatische zenuwstelsel. Dit deel van ons autonome zenuwstelsel helpt ons om stress te bestrijden wanneer we een dreiging ervaren en om te ontspannen. Cruciaal daarbij is de rol van de nervus vagus, de langste hersenzenuw, die ons brein verbindt met verschillende organen. 
Hogere hartvariabiliteit
Voor de studie werden 60 vrouwelijke proefpersonen in drie groepen onderverdeeld. Een eerste groep kreeg gedurende tien minuten een massage van het hoofd en de nek, om zo op een actieve manier de nervus vagus en dus ook het parasympatische zenuwstelsel te stimuleren. Een tweede groep kreeg een zachte massage van de schouders. De derde groep werd enkel gevraagd om gedurende die tien minuten stil te zitten aan een tafel.

Het onderzoeksteam analyseerde daarop de mate van lichamelijke ontspanning van alle deelnemers, door te kijken naar hun hartslag en hartslagvariabiliteit. Aan de hartslagvariabiliteit kan je goed zien hoe soepel het parasympatische zenuwstelsel reageert op stress: hoe hoger deze parameter, hoe beter het lichaam zich kan ontspannen. Daarnaast gebruikten de wetenschappers vragenlijsten om in te schatten hoe ontspannen of gestresseerd de deelneemsters zich voelden op mentaal gebied. 
Niet per se professional nodig
Beide massagetechnieken bleken te leiden tot een aanzienlijke stijging in de hartslagvariabiliteit, wat erop wijst dat het parasympatische zenuwstelsel werd geactiveerd en het lichaam zich gemakkelijker kon ontspannen. De deelneemsters gaven ook zelf aan dat ze zich relaxter voelden. Verrassend genoeg leek er geen verschil te zitten tussen de effecten van de twee verschillende vormen van massage. Ook het simpelweg stilzitten zorgde trouwens voor ontspanning, maar in mindere mate.

De studie suggereert dus dat je niet per se een lange, professionele massage nodig hebt om te ontspannen. Het is al voldoende dat iemand je schouders lichtjes masseert gedurende tien minuutjes om de nodige lichamelijke processen in gang te zetten die stress van je doen afglijden. 
Herstelondersteunende zorg
De onderzoekers hopen dat hun methode kan gebruikt worden om ook de doeltreffendheid van andere relaxatietechnieken, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, na te gaan. Zo zou de methode volgens hen de preventieve programma’s en herstelondersteunende zorg helpen verbeteren voor mensen die kampen met stressgerelateerde aandoeningen, zoals depressie

Bronnen:
https://www.uni-konstanz.de
https://newatlas.com
https://www.goedgevoel.be
https://www.studyfinds.org
https://www.nature.com

Lees ook: Yoga helpt (op korte termijn) tegen piekerstoornissen

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram