‘Slimmen’: snel dronken worden door wodkatampons

dossier

Een in alcohol gedrenkte tampon vaginaal of anaal inbrengen om zo sneller dronken te zijn: het is een trend die nu en dan de kop opsteekt op sociale media. Hoe gevaarlijk is ‘slimmen’? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

Lees ook: Hoeveel glazen alcohol mag je per dag drinken?

Wat is slimmen?

Getty_tampons_2024.jpg

© Getty Images

Slimmen is een alternatieve vorm van alcoholgebruik waarbij je een tampon in wodka (of andere sterke alcohol) weekt en in de vagina of anus steekt. Er is trouwens een nog gevaarlijker variant van van deze trend opgedoken, butt-chugging, waarbij alcohol rechtstreeks in de anus wordt gegoten met behulp van een slang (een soort alcoholklysma). Bedoeling is om sneller dronken te worden en een aantal bijwerkingen van oraal alcohol drinken te vermijden, denk maar aan een alcoholadem, de calorieën en katers. 


Lees ook: 10 schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik

Zijn wodkatampons gevaarlijk?

Alcohol kan het lichaam binnendringen via de bloedvaten die de slijmvliezen van de vagina en het rectum voeden, zonder dat het wordt gemetaboliseerd door de maag en de lever. Hierdoor kan de intoxicatie inderdaad sneller en ernstiger verlopen. Een onderzoek aan de Amerikaanse University of Southern Californa heeft aangetoond dat een tampon met een inbrenghuls tussen 5 en 15 ml alcohol kan absorberen. Het werkt echter als een spons. Eenmaal ingebracht, kan de tampon geen grote hoeveelheden alcohol afgeven. Het kan wel pijn veroorzaken. Dr. Francis Leroy legt uit dat "lokale weefselirritatie en ongemak kunnen optreden, vooral als de rectale of vaginale holte al verzwakt is". De kleinste inwendige huidbeschadiging die in contact komt met wodka zal dus een onaangename pijn veroorzaken. Bovendien zijn de slijmvliezen van de vagina en het rectum extreem dun en gevoelig. Alcohol kan ze verbranden, beschadigen of ontstekingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen in het genitale gebied zijn een branderig gevoel, jeuk en vulvovaginaal oedeem.

Lees ook: Wat is het effect van een maand geen alcohol?

Is butt chugging gevaarlijk?

De slijmvliezen van het rectum absorberen alcohol en sturen het rechtstreeks naar de bloedbaan en dus naar de hersenen. Het verhoogt de alcoholvergiftiging aanzienlijk. Het heeft ook een onomkeerbaar effect, in zoverre dat het onmogelijk is om over te geven in geval van een overdosis (aangezien alcohol niet in de maag terechtkomt). 

Lees ook: Afkicken van alcohol: wat zijn de ontwenningsverschijnselen?

Zorgt een wodkatampon of butt chugging voor een negatieve ademtest?

Nee. Iemand kan positief testen op een blaastest nadat hij een met wodka doordrenkte tampon heeft ingebracht, en dat is ook het geval bij butt chugging. Dit komt de wodka die via de vagina of anus in de bloedvaten infiltreert, via de bloedbaan naar de longen reist, waarna de alcohol wordt uitgeademd. 

Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.researchgate.net

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram