Tips om niet te veel te drinken

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws

De richtlijnen over verstandig alcoholgebruik gaan in de meeste gevallen uit van maximaal twee à drie glazen alcoholhoudende drank per dag voor mannen en één à twee glazen per dag voor vrouwen. Hierbij is het belangrijk om twee dagen per week niet te drinken, om gewenning te voorkomen.

De grens voor verantwoord alcoholgebruik bij jongeren ligt lager dan bij volwassenen omdat ze nog in de groei zijn, minder wegen en kleiner zijn. Meestal wordt geadviseerd om kinderen onder de 16 jaar geen alcohol te laten drinken. Boven de 16 jaar wordt aangeraden om zeker niet meer te drinken dan een volwassene en zeker niet elke dag. Jongens drinken dus niet meer dan 2 of 3 glazen alcohol. Meisjes stoppen na 1 of 2 glazen alcohol.

Tips om op een avondje uit niet te veel te drinken:

- Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken. Bedenk van tevoren op welk tijdstip je stopt met drinken

- Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier.

- Drink als je dorst hebt geen alcohol. Van alcohol (ook in bier) krijg je juist meer dorst.

- Drink je glas niet in een keer leeg, geniet ervan met kleine teugen.

- Drink uit een glas en niet direct uit een fles. Uit een fles drink je sneller met grote slokken tegelijk.

- Eet altijd iets voordat je alcohol drinkt.

- Zet elkaar niet onder druk om alcohol te drinken, en waarschuw elkaar als het drinken uit de hand loopt.

- Als je in groep bent, is het verstandig dat iemand nuchter blijft. Hij of zij kan zien wanneer het uit de hand loopt en anderen tot kalmte manen.

- Drink nooit als u moet rijden: zelfs één glas alcohol kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. Vanaf een alcoholconcentratie in je adem van 0,22 mg/l (0,5‰ in je bloed) ben je strafbaar als je een voertuig bestuurt.

Gemiddeld zorgt één glas bier, wijn of sterke drank bij een man van 75 kg voor een bloedalcoholconcentratie van ongeveer 0,2‰, bij een vrouw van 60 kg is dit 0,3‰. Maar het is zo goed als onmogelijk de alcoholconcentratie te bepalen door gewoon het aantal gedronken glazen op te tellen, dat is ook afhankelijk van je gewicht, de snelheid waarmee je drinkt, het soort drank, of je al dan niet hebt gegeten,...

Koffie, suikerwater, vitaminepillen enz. helpen niet om de alcohol sneller uit je bloed te verwijderen. Mensen die alcohol met energiedranken combineren lopen mogelijk een groter risico op nadelige effecten zoals verkeersongevallen, omdat ze onterecht in de veronderstelling zijn dat ze alles nog onder controle hebben.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram