Aidsremmers worden preventief terugbetaald

nieuws Mensen die een hoog risico lopen op een besmetting met hiv hebben vanaf 1 juni 2017 recht op de terugbetaling van de hiv-remmer Truvada voor preventief gebruik. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block beslist. De twee grootste risicogroepen zijn mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika.

De beslissing van de minister is onder meer gebaseerd op een brede consultatie met de aidsreferentiecentra en een nog lopende haalbaarheidsstudie (www.be-prep-ared.be) die gecoördineerd wordt door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Uit de resultaten blijkt dat seronegatieve personen inderdaad beter beschermd zijn als ze preventief hiv-remmers gebruiken.
Het is bedoeld om mensen met een verhoogd risico op onveilig seksueel contact, met partners van wie de status hiv-positief of onbekend is, beter te beschermen. Het gebruik van condooms blijft belangrijk, omdat PrEP geen bescherming biedt tegen andere soa’s. In België komt hiv het meest voor bij homomannen, maar ook andere groepen met een verhoogd hiv-risico zullen toegang krijgen tot deze nieuwe preventie.

Voorwaarden
De terugbetaling van PrEP in België zal stapsgewijs geïntroduceerd worden. De preventieve medicatie zal enkel voorgeschreven worden door aidsreferentiecentra, waar de nodige expertise beschikbaar is en de opvolging gegarandeerd kan worden.

Door hiv-remmers terug te betalen aan mensen die geen hiv hebben maar wel een hoog besmettingsrisico lopen, kunnen we heel wat nieuwe infecties vermijden, aldus minister De Block. "Het blijft natuurlijk cruciaal dat zij, net als iedereen, de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en dat ze zich regelmatig laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.”

Vorig jaar besliste minister De Block al om de terugbetaling van hiv-remmers vanaf 1 december 2016 uit te breiden naar álle patiënten met een hiv-besmetting, ongeacht het ziektestadium waarin zij zich bevinden. Voordien hadden hiv-patiënten pas recht op terugbetaling als hun afweersysteem onder een bepaald niveau was gezakt. Dankzij die versoepelde terugbetalingsregels kunnen hiv-patiënten in alle stadia van de ziekte rekenen op een betere behandeling en hebben ze minder kans om hun besmetting over de dragen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram