Meisjes krijgen steeds vroeger maandstonden

nieuws De eerste ongesteldheid treedt bij Nederlandse meisjes steeds eerder op. In 1997 was de gemiddelde leeftijd 13,15 jaar, in 2009 was dit gedaald naar 13,05 jaar. In 1955 menstrueerden Nederlandse meisjes voor het eerst op de leeftijd van 13,66 jaar.

Bij meisjes van Turkse origine daalde de leeftijd van 12,8 jaar in 1997, naar 12,5 jaar in 2009. Datzelfde geldt voor de meisjes van Marokkaanse herkomst: van 12,9 jaar in 1997, naar 12,6 jaar in 2009. Zij zijn daarmee significant jonger dan Nederlandse meisjes. In 2009 menstrueerde 33% van de Turkse meisjes al op de basisschool, tegenover 11% van de Marokkaanse en 8% van de Nederlandse meisjes.

Deze cijfers komen uit de landelijk groeistudies uitgevoerd door de universitaire medische centra van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht en TNO Leiden en het LUMC. De uitkomsten zijn deze week gepubliceerd in PLOS one, een internationaal wetenschappelijk tijdschrift (www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0060056).

Waarschijnlijk is het grootste deel van de leeftijdsdaling toe te schrijven aan verbeterde hygiëne, voeding, behuizing en werkomstandigheden. Obesitas lijkt een rol te spelen, maar ook na correctie voor BMI bleef de trend bestaan.

Volgens de onderzoekers is een verband aangetoond tussen vroege menstruatie en een hogere kans op borstkanker, metabool syndroom, hart- en vaatziekten en depressie op latere leeftijd. Ook kan het problemen in de emotionele ontwikkeling (psychosociale ontwikkeling) geven. De problemen bij de psychosociale ontwikkeling spelen sterker bij meisjes met Turkse of Marokkaanse achtergrond. Opvallend was dat een derde van Turkse meisjes al op de basisschool ongesteld wordt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram