Steeds meer mensen gebruiken digitale hulpmiddelen, waaronder apps, om hun gezondheid of leefstijl in kaart te brengen, of als ondersteuning bij een ziekte.
Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal, ook wel "Personal Health Viewer" genoemd. Via deze centrale toegangspoort krijg je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over je gezondheid en over gezondheid in het algemeen.
Jongeren (13-18 jaar) die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Voorbeelden van slaapklachten zijn later in slaap vallen, korter slapen en ’s nachts wakker worden.
Beoordeel of leerlingen op school het risico lopen op klachten. Het aantal goed- of fout-punten geeft aan hoe het gesteld is met ‘gezond computeren’ op school.
Een Europees project met onder meer de UGent en de VUB zal de komende jaren een applicatie ontwikkelen die mensen met kanker en hun naasten bijstaat tijdens de ziekte. Uniek is dat niet enkel de patiënt centraal staat, maar ook de mantelzorger.
Bij veel zwangere vrouwen leeft de vraag: wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap? Daarom komt het Nederlandse Voedingscentrum met de nieuwe gratis app ZwangerHap.
Hoe goed of slecht is de luchtkwaliteit in uw straat? Hoe zal het evolueren in de komende uren? Vanaf nu hebt u die gegevens altijd op zak dankzij de gratis luchtkwaliteit-app Belair van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Je herkent het misschien: ‘s nachts word je wakker door een nutteloze notificatie van een app die je al weken niet meer gebruikt. Je gromt even en slaapt verder, maar de volgende heb je hetzelfde voor.
Computergigant IBM heeft een wearable ontwikkeld die op basis van uw vingernagels een ruime diagnose maakt van tal van aandoeningen en gezondheidsindicatoren.
Gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp leidt niet tot slaap- en psychische problemen op de korte of langere termijn. Bij geen enkele leeftijdsgroep is sprake van een negatieve invloed van gebruik van sociale media.
Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding breidt de Zelfmoordlijn 1813 uit met een online forum. Via dit nieuwe, laagdrempelige kanaal kunnen mensen die worstelen met zelfmoordgedachten, online met elkaar in gesprek gaan.
Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ...
Kankerpatiënten van de oncologische centra van het UZAntwerpen, AZ Maria Middelares, Grand Hôpital de Charleroi, Clinique St Elisabeth Namur en CHU Montgodinne kunnen thuis begeleid worden via een smartphone applicatie.
Elke dag laten meer dan tien mensen zich in de luren leggen door een misleidend telefonisch aanbod. Wat kan je doen als je zo'n oplichter aan de lijn hebt?
Straks is er geen briefje meer nodig om medicijnen te halen bij de apotheek. Met een scan van je identiteitskaart weet de apotheek welke pillen je nodig hebt.
Baringspijn kan angst veroorzaken. Muziek heeft een bewezen effect op pijn- en angstreductie. De Music Care, een muziek app is hier speciaal voor ontwikkeld en is gebaseerd op principes van hypnose en ontspanning.
Onderzoekers van de VUB ontwikkelen een app die mensen met meerdere chronische aandoeningen vanop een tablet toelaat hun medische toestand zelf thuis op te volgen.
Met hulp heeft een roker drie keer meer kans om te stoppen. Om die hulp nog toegankelijker te maken, biedt Tabakstop voortaan een nieuwe smartphone-applicatie aan.
Het internet als bron van gezondheidsinformatie is geen wondermiddel om patient empowerment te realiseren. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel.
Het is natuurlijk superhandig om met slechts een paar muiskliks vanuit je luie zetel een nieuwe winterjas te kopen of de laatste nieuwe cd van je favoriete band. Toch is het niet altijd zonder gevaar.
Steeds meer (online) winkels duiken in België op die voedingsmiddelen of voedingssupplementen verkopen op basis van de plant Cannabis sativa. Deze producten zijn niet toegestaan in België, meldt het federaal voedselagenstchap FAVV.
We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar neuropsycholoog Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen.
Het Amerikaans egeneesmiddelenagentschap FDA heeft de Belgische app FibriCheck een FDA-goedkeuring toegekend. FibriCheck, een medische smartphone applicatie die hartritmestoornissen detecteert. Het is de allereerste keer dat een medische smartphone applicatie voor hartritmestoornissen door de FDA wordt goedgekeurd.
Meer dan 90 procent van de mensen gebruikt een zoekmachine zoals Google om gezondheidsinformatie te vinden. Maar de resultaten van zoekmachines houden geen rekening met betrouwbaarheid of relevantie van medische informatie.
Het Nederlandse Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bindt de strijd aan met online nepnieuws over medische onderwerpen. In korte video’s wordt telkens één medische claim aangekaart.
Nederlandse wetenschappers hebben een interactieve app tegen slaapproblemen ontwikkeld waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. De Lyla Sleep Coach helpt mensen om ’s nachts minder wakker te liggen en om minder vaak wakker te worden.