Online informatie over geneesmiddelen kan beter

123-man-internet-comp-tablet-11-18.png

nieuws

Burgers die op websites zoeken naar medicijninformatie willen meer gelaagdheid, meer visuele elementen en rustig kleurgebruik. Ook adviseren zij moeilijke woorden te vermijden. Online informatie over medicatie kan beter aansluiten op behoeften van burgers, zegt het Nederlandse Nivel. 

Om in kaart te kunnen brengen aan welke medicijninformatie burgers behoefte hebben, hoe zij online informatie zoeken, en wat zij vinden van het aanbod heeft het Nivel een Burgerplatform georganiseerd. Deelnemers aan dit platform verschilden in hun informatiebehoeften en zochten in verschillende online bronnen naar informatie. Waar de een behoefte heeft aan veel en gedetailleerde informatie over de medicatie en aandoeningen, heeft de ander juist behoefte aan meer specifieke informatie over één medicijn. Op het internet kunnen zij een bulk aan informatie vinden. Het lastige voor hen is te bepalen welke informatie betrouwbaar en begrijpelijk is.

Het Nivel onderscheidt drie categorieën webgebruikers: de informatiezoeker, de informatievermijder en de luisteraar. 
  • De informatiezoeker zoekt breed – niet alleen informatie over de medicatie maar ook over de aandoening – en heeft behoefte aan veel en gedetailleerde informatie. 
  • Voor de informatievermijder is te veel ‘extra’ informatie juist niet prettig, die zoekt gericht naar specifieke informatie over een geneesmiddel. 
  • Tussen deze twee profielen in zit de ‘luisteraar’, die minder goed voor ogen heeft waar hij naar op zoek is.

Toegankelijkheid informatie vergroten

In het aanbieden van informatie op de websites blijken deze drie profielen goede handvatten te geven om beter aan te sluiten bij de verschillende behoeften van burgers.

Deelnemers suggereerden bijvoorbeeld om meer gelaagdheid in de informatie aan te brengen op de websites. Het toevoegen van meer visuele elementen werd als verbeterpunt gegeven. Om de leesvriendelijkheid te vergroten werd rustig kleurgebruik aanbevolen. Door het vermijden van moeilijke woorden is de informatie voor iedereen toegankelijk.

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram